LIGE NU: Indkalder til pressemøde om vaccine i dag

16/03/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Senere i dag er der igen pressemøde.

Mest læste i dag

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har tirsdag indkaldt til pressemøde.

Pressemødet kommer på bagkant af, at flere europæiske lande har suspenderet deres brug af corona-vaccinen fra AstraZeneca. Landene undersøger lige nu om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper, som en rækkke modtagere har været udsat for. 

Tidligere tirsdag kom det frem at endnu et land har sat vaccinen i bero. Det drejer sig om Sverige. Det betyder, at i alt otte europæiske lande ikke benytter vaccinen i øjeblikket. Udover Danmark drejer det sig om Norge, Sverige, Bulgarien, Italien, Frankrig, Spanien og Holland. 

Forsigtighedsprincip

Meldingen om at Sveriges sundhedsmyndigheder nu også dropper brugen af vaccinen midlertidigt, kom officielt tirsdag morgen i en pressemeddelelse. 

Heri understreger statsepidemiolog Anders Tegnell, at myndighederne har truffet beslutningen ud fra et forsigtighedsprincip, da man fortsat ikke har noget data, der dokumenterer, at der skulle være en overhængende fare ved at modtage vaccinen fra AstraZeneca. 

"Der er god viden om vaccinen, men det er stadig vigtigt, at vi nu standser vaccinationen," siger Anders Tegnell, inden han fortsætter:

"Indtil EMA har undersøgt, om disse begivenheder kan være relateret til vaccination." 

Om det ændrer sig, når netop EMAs topchef, Emer Cooke, træder frem på pressemødet senere tirsdag vil vise sig. Pressemødet starter klokken 14, fortæller EMA.