LIGE NU: Mette Frederiksen med ny genåbnings-melding

10/03/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Statsministeren er netop kommet med en ny melding.

Mest læste i dag

Onsdag er statsminister Mette Frederiksen (S) kommet med en ny melding, der vedrører den igangværende åbning af landet.    Det sker kun dagen efter, at regeringen kunne fortælle at skoleelever på flere forskellige slags uddannelser, nu kan glæde sig til at kunne komme tilbage. Det kunne Justitsministeriet tirsdag eftermiddag fortælle i en pressemeddelelse.    Heri fortalte ministeriet, at følgende ting åbner på mandag. 
  • Efterskoler og højskoler åbner i hele landet.
  • Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Østjylland, Sydjylland, Fyn samt Vest- og Sydsjælland kan vende tilbage med 50 pct. fremmøde (dvs. hver anden uge) efter samme model som åbningen i Nordjylland og Vestjylland.
  • Elever i 5.-8. klasse og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i alle landsdele kan møde til udendørs undervisning én gang om ugen. Det samme gælder for afgangselever i grundskolen og afgangselever på ungdomsuddannelser i landsdele, hvor der endnu ikke er åbnet for 50 pct. fremmøde. I grundskolen vil der gælde en kraftig opfordring til, at personale og elever har et negativ testresultat ved fremmøde, der højst er 72 timer gammel, mens et tilsvarende negativ testresultat for personale og elever på ungdomsuddannelserne vil være et krav.
  • Grundskoler kan vende tilbage med 100 pct. fremmøde på ikke brofaste øer efter samme model som åbningen på Bornholm.
  • Udvalgsvarebutikker på 5.000 m2 eller derover kan have op til 250 kunder, og tidsbestilling fjernes som krav for butikker på under 10.000 m2. Kravet om tidsbestilling kan fraviges, hvis der etableres en anden model, der reducerer risikoen for sammenstimling. Modellen vil blive drøftet i sektorpartnerskabet for detailhandlen.

Melder ud

Nu fortæller statsministeren så, at der muligvis bliver meldt endnu mere ud om genåbning allerede onsdag. Det sker i et opslag på Facebook. Her fortæller statsministeren, at hun i dag står til at afslutte den møderække med de andre partiledere, der har været i gang siden før statsministeren tog til Israel.   "Smittetallene ser fortsat positive ud. Og jeg glæder mig over, at der nu er plads til at åbne lidt mere. Særligt for vores børn og unge," skriver statsministeren, inden hun tilføjer: 
"Jeg fortsætter snakken med de sidste partiledere i dag om en langsigtet genåbningsplan. Målet er, at Danmark bliver åbent så hurtigt, som det er sundhedsmæssigt forsvarligt."   Inden hun afslutter med meldingen om, at der måske meldes mere ud allerede senere i dag.   "Mere om det senere i dag," skriver Mette Frederiksen afslutningsvis.