LIGE NU: Regeringen indkalder til møde - ønsker nye restriktioner

04/1/21 08:00

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Senere i dag mødes coronafølgegruppen hos sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) fra Enhedslisten ønsker nye restriktioner, fortæller han forud for mødet.

Nu ser det ud til, at danskerne måske skal til at leve med flere restriktioner i den nærmeste fremtid, forlyder det. 

Mandag starter hårdt ud på Christiansborg. På årets første hverdag har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kaldt de andre partiers sundhedsordførere til møde. Ordførerne udgør tilsammen den såkaldte coronafølgegruppe, som regeringen orienterer og - i et eller andet omfang - tager med på råd, når corona-indsatsen i Danmark planlægges. 

Når Heunicke kalder gruppen til møde, så har det flere gange betydet, at der nye restriktioner på vej i Danmark.

Denne dag er det den nye britiske variant af coronavirus, der bekymrer politikerne. Det ser ikke ud til, at den nye variant er mere dødelig, giver værre sygdomsforløb eller sætter vaccinen-arbejdet over styr. Det er dog blevet rapporteret, at varianter smitter dog op mod 70 procent mere, og det vækker bekymring. 

Lukkes ned

Selvom det danske samfund har været så godt som lukket siden midt af december, er der fortsat restriktioner, som regeringen ikke har taget i brug. 

Det drejer sig bl.a. om en hel nedlukning af landets restauranter. Lige nu må spisestederne holde åbent for take away-levering, men netop denne del kan blive lukket ned. Regeringen kan også vælge at lukke pasningen af de mindste. Mange af landets dagstilbud holder fortsat på åbent. Såfremt det sker vil der formentlig kun blive tilbudt nødpasning. 

I yderste tilfælde kan der også blive tale om et decidereret udgangsforbud, som man har set i andre europæiske lande. Det ville dog kræve, at regeringen først får lovhjemmel af Folketinget til at gennemføre dette indgreb. 

Hos Enhedslisten håber man dog, at Magnus Heuncike vil præsentere nye restriktioner, når der mødet starter klokken 11.45 i dag. Det fortæller partiets sundhedsordfører til Ekstra Bladet

"Vi vil foreslå, at der lukkes ned i dagtilbuddene, altså vuggestuer og børnehaver, hvor man selvfølgelig skal fortsætte med nødpasning."

"Og de nuværende restriktioner skal gælde ud over den 17. januar," udtaler Peder Hvelplund fra Enhedslisten til Ekstra Bladet.