LIGE NU: Sundhedsminister deler dyster corona-melding

25/1/21 08:11

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu kommer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med en ny udtalelse om den nye sydafrikanske corona-variant.

Mandag kigger vi ind i endnu en uge, hvor Danmark er lukket ned. 

De nuværende restriktioner gælder indtil 7. februar. Hvad der sker derefter, vides endnu ikke. Regeringen har - i skillese af blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) - understreget, at lave daglige smittetal ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at det er tid til at slække på restriktionerne. 

En af grundene til det er, at der lige nu er flere nyopståede varianter af coronavirussen tilstede i Danmark. 

Det drejer sig blandt andet om den britiske variant, der opstod i Kent i Sydøsyengland. Varianten er så vidt vides ikke farligere end den gængse corona-variant, men den smitte mellem 36-50 procent mere. Tidligere mente forskerne, at det var hele 70 procent mere, men den antagelse er siden blevet nedjusteret. 

Siden myndighederne er blevet bekendte med den britiske variant, er der dog også opstået endnu en i Sydafrika. Denne er allerede kommet til Danmark. Hidtil har vi kendt til et tilfælde, men nu er der flere, bekræfter sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

Så mange smittede er indrejst fra Dubai

Sundhedsministeren bekræfter nu på Twitter, at der er fundet flere smittede personer i Danmark, der er ramt af den sydafrikanske variant. 

"Opdatering på mutationer: Vores myndigheders opsporing og sekventering resulterer nu i , at vi denne weekend er oppe på at have fundet tre nye med den sydafrikanske mutation B.1.351 i Danmark," skriver Magnus Heunicke, inden han fortsætter: 

"Opsporing og isolation i gang. I alt har vi 4 personer med mutation B.1.351."

Oplysninger bekræftes af Styrelsen for Patientsikkerhed, der i en pressemeddelelse skriver. 

"Lørdag d. 23. januar blev variant B.1.351 (det videnskabelige navn for den sydafrikanske variant, red.) påvist hos to personer, der var testet positiv for COVID-19. Begge de smittede blev testet positiv for COVID-19, da de kom tilbage til Danmark fra rejse til Østafrika. Der er søndag d. 24. januar påvist B.1.351 hos endnu en person. Det drejer sig om en borger, som er rejst fra Vestafrika til Danmark."

Styrelsen fortæller desuden, at der 24. januar i alt har været 55 smittede, som er indrejst fra Dubai til Danmark (direkte eller via transit) siden årsskiftet. Heraf er 36 indrejst efter, at der er indført krav om negativ test før boarding.