LIGE NU: Sundhedsminister med dyster melding om britisk variant

16/02/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nedlukningen til trods, så spreder den britiske variant sig fortsat i Danmark.

Mest læste i dag

"Jeg forstår det voksende behov for genåbning."

Sådan starter sundhedsminister Magnus Heunicke (S) et nyt opslag på Twitter. Tirsdag er den dag på ugen, hvor det aktuelle kontakttal offenliggøres. Det er også tilfældet i denne uge. 

Sundhedsministeren benytter dog lejligheden til at knytte et par ord til den debat, der har raset den seneste halvanden uges tid.

"Vi er nødt til at følge planen om gradvise skridt, så vi bevarer epidemikontrollen," fortæller Magnus Heunicke, inden han tilføjer: 

"Rækkefølgen er sat af den eksterne referencegruppe med økonomiske og epidemiologiske eksperter, og beregningerne foretages af SSI’s modelleringsgruppe"

Stiger

Sundhedsministeren fortæller videre, at kontakttallet for den gængske coronavariant fortsat er under 1.0. Mere præcist har Statens Serum Institut udregnet det til at være en smule under. 

"Her er kontakttallet. Det er beregnet til 0,9, og det er et godt sted at være for Danmark halvanden uge efter genåbning af 0.-4. klasserne," skriver Magnus Heunicke i et tweet.   "Særligt når vi samtidig har den underliggende stigning i B117," understreger ministreren.   B117 er navnet for den britiske variant af coronavirus, der har bekymret både politikere og myndigheder siden den første gang blev identificeret i Kent i det sydøstlige England. Varianten er ikke mere farlig end den gængse, men den er mere smitsom.    "Udviklingen for B117 går fortsat som forventet, og varianten er i vækst i Danmark som i andre lande. På landsplan er B117 fundet i 45 procent af de analyserede tilfælde i uge 6," skriver sundhedsminister Magnus Heunicke, inden han deler en dårlig nyhed:    "Det giver os et nyt kontakttal for B117, som nu er beregnet til 1,25."