Linse har fået nok: Alt for mange begår stadigvæk samme fejl

03/12/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: TV3
Nu siger Linse Kessler stop.

Mest læste i dag

Alene i december måned ender 12 mio. flasker og dåser med pant i skraldespande, i affaldssorteringen og andre steder i stedet for at komme retur via flaskeautomaten. Det kan skyldes misforståelser og manglende viden, og det skal ny kampagne med Linse Kessler i hovedrollen rette op på.

Kampagnen skal minde danskerne om at aflevere flasker og dåser i flaskeautomaten i stedet for i skraldespanden. Det fortæller Dansk Retursystem - der står bag kampagnen - i en pressemeddelelse. 

Danskerne er ellers nogle af verdens bedste til at aflevere flasker og dåser med pant, men ti procent af af flaskerne og dåserne finder aldrig vej til flaskeautomaten.

Ender på gaden

Nu sætter kampagnen ”Hjem til jul” med Linse i hovedrollen fokus på de flasker og dåser, der ikke kommer retur og derfor ikke bliver genanvendt. Alene i december drejer det sig om 12 mio., som – hvis de var kommet retur – kunne være blevet til nye flasker og dåser og dermed have sparet kloden for udvinding af nye råstoffer samt udledning af CO2. Det er en klimagevinst, som er værd at kæmpe for. 

”Tanken med kampagnen er at minde om, at pant hører hjemme i flaskeautomater for at kunne blive genanvendt til nye flasker og dåser. Det ved vi godt, men når man undersøger vores pantadfærd, er der alligevel noget af panten, der ender på gaden eller i affaldssorteringen,” siger Lars Krejberg Petersen, der er adm. direktør i Dansk Retursystem, der driver det danske pantsystem.

”Når vi affaldssorterer og kommer dåserne i metalaffald eller plastflasken sammen med det øvrige plast, er det sikkert i den tro, at vi gør det rigtige for klimaet. Men det er svært at genanvende materialer, der er en del af affaldsstrømmen. Omvendt ved vi, at flasker og dåser, der afleveres i flaskeautomaten, bliver genanvendt til nye.”

Et simpelt regnestykke viser, at hvis blot hver dansker sørger for at aflevere en enkelt pantflaske og en enkelt dåse mere i flaskeautomaten i december, kan det lykkes at få bragt de 12 mio. flasker og dåser hjem til jul i år. Det er en fin julegave til klimaet og en CO2-venlig afslutning på 2020. 

 

Anbefalet til dig