Aarhus Kommune har taget første skridt mod at definere fremtiden for byens 37 folkehuse, som har været genstand for intens debat og bekymring blandt lokale frivillige og brugere. En ny plan, der blev sendt i høring, peger på en potentiel lukning af op til seks af disse vigtige samlingspunkter i lokalsamfundet, herunder Toftegården, Dalgas, Carl Blochs Gade, Åbyhøj, Viby og Skåde. Det skriver Århus Stiftstidende.
Ifølge Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg, reflekterer dette skridt en nødvendighed for at tilpasse folkehusenes struktur til nutidens krav og ressourcer. Budde understreger vigtigheden af at inddrage lokalsamfundet i processen: "Nu ser jeg frem til, at vi kan drøfte potentialerne og invitere alle lokale stemmer til at bidrage med deres perspektiver," siger han.
Denne udvikling kommer efter en omdøbning af de tidligere lokalcentre til folkehuse i 2022, som havde til formål at modernisere og genopfriske visionen for disse steder. Trods disse bestræbelser har det vist sig svært at opretholde medlemskabet, hvilket har ført til forslaget om en potentiel lukning af nogle folkehuse.
Der har også været uro inden for den styregruppe, der overvåger denne overgang, med flere byrådsmedlemmer, der har trukket sig i protest. Dette har efterladt Budde som den eneste politiker i gruppen, hvilket yderligere komplicerer dialogen om folkehusenes fremtid.
Som del af beslutningsprocessen er der blevet lavet en analyse, der anbefaler videreudvikling af størstedelen af folkehusene, mens seks står overfor en usikker fremtid. Disse seks vil være fokus for kommende "mulighedsstudier", som skal udforske nye anvendelser og fællesskaber.
Rådmanden har annonceret en mulig økonomisk investering på omkring 50 millioner kroner til fremtidens folkehuse, forudsat at ansøgningen til Nordea-fonden bliver godkendt. Dette ekstra økonomiske løft sigter mod at sikre, at de folkehuse, der fortsætter, vil blive opgraderet til at møde nutidens behov.
Den offentlige høringsperiode, som løber fra 4. marts til 3. april, vil inkludere dialogmøder og lokale møder i de berørte folkehuse, hvor brugere og frivillige får mulighed for at udtrykke deres synspunkter og bidrage med input til den fremtidige retning for disse vigtige lokalsamfundsinstitutioner.