Lusesæsonen er her igen: Så ofte bør du tjekke for lus

Af: Thea Andersen

|

25/08/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så er den her igen - lusesæsonen.

Lige nu læser andre også

Skole- og børnehaveåret er i gang, og sammen med det følger en uvelkommen gæst: hovedlus.

Efter en periode med lavt salg af lusemidler under pandemien, ser det ud til, at antallet af lus er stigende igen.

"Salget af lusemidler var lavt under pandemien, men vi ser, at det er stigende igen," udtaler apoteker Mona Bugge hos Vitusapotek i Norge til DinSide.

Hun påpeger, at der i år har været en stigning på hele 36 procent i salget af lusemidler i forhold til sidste år. Denne stigning kan delvist tilskrives den nuværende tid på året, hvor skolestart og efterår typisk markerer en periode, hvor luseproblematikken tager til.

Yderligere indikationer på den øgede interesse for lusebekæmpelse ses i den øgede trafik til apotekets hjemmesider, hvor informationssider om lusebekæmpelse oplever en stigende interesse.

Både det Norske Folkehelseinstituttet (FHI) og Vitusapotek anbefaler nu, at alle familier regelmæssigt tjekker sig selv og deres børn for lus mindst en gang om måneden. Dette råd bygger på det faktum, at ikke alle, der er ramt af lus, oplever kløe som symptom.

Hvis man opdager tilstedeværelsen af hovedlus, er det vigtigt at reagere hurtigt. Ifølge Mona Bugge har personer, der opdager lus, ofte haft dem i håret i en vis periode. Hun understreger:

"Det er vigtigt at tjekke ofte med en lusekam, så hovedlus opdages hurtigt, og chancen for at smitte andre mindskes. Hvis der opdages lus, bør alle i omgangskredsen, der har lus, behandles samtidig for at undgå gensmitte. Behandling kan ske med lusemidler, hyppig kæmning med lusekam eller barbering."

Bugge opfordrer også folk til at fortsætte med at tjekke deres hår med en lusekam ugentligt i tre uger efter den sidste behandling for at sikre, at man er fri for hovedlus. Den korrekte måde at udføre en lusetjek på indebærer brugen af en lusekam, helst med fugtigt hår og gerne tilsat hårbalsam.

Denne kombination gør det sværere for lusene at bevæge sig og lettere at fange dem med kammen.

Sådan tjekker du håret for lus

  • Red håret med en lusekam (købes på apotek).

  • Kam hele vejen fra hovedbunden til enderne af håret.

  • Kæm gennem vådt hår, da det hæmmer bevægelsen af ​​lus.

  • Balsam kan bruges til at gøre kæmning lettere.

  • Tør kammen af ​​på et papir eller et håndklæde efter hvert strøg og tjek for lus. Når lusene tørrer, begynder de at bevæge sig.

  • Hvis man reder tørt hår, anbefales det at stå bøjet over et hvidt håndklæde eller lignende. Så kan du se lus falde ned.

Hentet fra: FHI

En udbredt misforståelse er, at lus kan springe. Dette er en myte, understreger Bugge.

Ifølge FHI vurderes det, at mellem 1-2 procent af folkeskolebørn på et givet tidspunkt har lus.

FHI gør også opmærksom på, at lus ikke smitter gennem hatte, tøjdyr eller lignende. Lus bliver hurtigt svage, når de ikke er i en hårkontakt, så frygten for smitte via genstande som sengetøj er ubegrundet.

Bugge opfordrer til at informere vuggestuer, skoler og omgangskredsen, hvis man opdager lus i hjemmet. Dette vil muliggøre en koordineret indsats for at begrænse spredningen.

Anbefalet til dig