Mads Steffensen afslører: Mads & Monopolet-begreber bliver måske en del af det danske sprog

18/3/22 11:15

Sarah Steenfeldt

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Nu bliver det måske snart tilføjet i ordbogen.

Mads Steffensen har i næsten to årtier været vært på DR radioprogrammet 'Mads & Monopolet'. 

I december 2020 afslørede Mads Steffensen at han ville stoppe på DR og i dag laver han podcasten 'Mads & A-holdet'.

Begge programmer har det samme tilfælles. Tre kendte danskere inviteres i studiet og her skriver eller ringer lytterne ind med dilemmaer. Herefter diskuterer de tre kendisser dilemmaerne og forsøger at hjælpe danskerne med deres problemer.

Hvis man har fulgt med i længere tid, så har man også stiftet bekendtskab med blandt andet 'Preben' og 'Berit' - som ofte blev brugt som navne, for personer i dilemmaerne. 

Derudover har man sikkert også lyttet med, når nogle gæster har besøgt studiet igen og igen.

To af dem er blandt tidligere politiker Søren og skuespiller Nicolaj Kopernikus.

Har man lyttet mange episoder med disse to i monopolet, så har man også lært om følgende begreber:

'Søren Pind-reglen' som går ud på, at har man sagt ja til en invitation, så kan man ikke bakke ud hvis der senere dukker en anden invitation op der lyder mere spændende. Kort forklaret: Det du har sagt ja til først, er det som er gældende. 

Meget søgt på nettet

Så er der det lige modsatte, nemlig begrebet 'En Kopernikus'.

Det begreb er opstået, fordi Kopernikus er kendt for at ændre mening mange gange i løbet af samme dilemma. Derfor kaldes det 'En Kopernikus'.

Nu fortæller Mads Steffensen i podcasten 'Helt væk med Hemmingsen', at begge begreber er blevet shotlistet til at blive en del af det danske sprog. 

Den garvede radiovært kontaktede nemlig Dansk Sprognævn for et par år tilbage, her ville han høre om der mon kunne blive plads til de to begreber i nyordsordbogen. 

"Så sagde de, at det ville de sgu lige tænke over, og efter et par uger skrev de tilbage, at der var blevet søgt så meget på 'Søren Pind-reglen' og 'En Kopernikus' på nettet, at de lige nu er shotlistet til at blive en del af det danske sprog," fortæller Mads Steffensen. 

Så måske kan vi i fremtiden se de to begreber som en officiel del af det danske sprog.