Mænd tjener 42.210 kr. mere om året end kvinder

08/03/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Mænd tjener mere end kvinder. Foto: Shutterstock.com
Sidste år tjente mænd 10,2 % mere end kvinder. Det svarer til en årlig lønforskel på 42.210 kroner om året. Lovpligtig kønsopdelt lønstatistik og kvoter i ledelse skal være med til at vende udviklingen, mener næstformand i HK Privat.

Mest læste i dag

Der er stadig et godt stykke vej til ligeløn for HK’ere på det private arbejdsmarked – og i 2019 tog udviklingen endda et skridt tilbage.

Det viser tal fra den nye lønstatistik, der bygger på lønindberetninger fra 44 % af HK Privats erhvervsaktive medlemmer.

I 2019 tjente mænd i gennemsnit 10,2 % mere end kvinder, det er 0,3 procentpoint mere end året før, hvor den lå på 9,9 %. Det svarer til en årlig lønforskel på 42.210 kroner i 2019.

I 2009 var lønforskellen mellem mandlige og kvindelig HK Privatansatte 13,7 %, og fem år efter var den faldet til 10,1%, men de seneste fem år har udviklingen altså stået mere eller mindre stille.

"Det er jo et håndfast bevis på, at uanset hvor mange der påstår det modsatte, så har vi ikke reel ligestilling endnu. Hvis bare det hele tiden gik den rigtige vej, så ville vi kunne sige, okay, vi skal nok nå derhen på et tidspunkt, selvom der måske går 100 år, men at det nu ligefrem går den gale vej, er jo helt sort," siger Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat.

Anja C. Jensen opfordrer derfor til en mere åben diskussion om løn. Et skridt på vejen er ifølge næstformanden at gøre det lovpligtigt for alle virksomheder at opgøre deres lønstatistik i køn, så det bliver tydeligt, hvor der sker en forskelsbehandling, og der kan sættes ind de rigtige steder.

"Vi er nødt til at tvinge øjnene hen på de kvindelige medarbejdere og talenter. Det skal jeg som knap 50-årig dagligt øve mig i, men vi er også nødt til at hjælpe virksomhederne til det – og det skal staten være med til. Der er det her et helt oplagt og let sted at sætte ind," siger hun.

Hun nævner desuden kvoter i ledelse som et andet værktøj, det ville være modigt for arbejdsgiverne at gribe til.

"Vi skal ikke være stive og stejle og pege fingre af mændene, men vi er nødt til at lave nogle strukturændringer, så vi kan få ændret kulturen i forhold til, hvordan vi ser og anerkender kvinders kompetencer, succeser og sejre," siger hun.

 

 

 

Anbefalet til dig