Mange begår denne fejl - Det kan koste os livet

Parkeringsplads. Foto: Shutterstock.com

Det ses især rigtig ofte i forbindelse med at vi har været på indkøb i et byggemarked eller et stort varehus som eksempelvis IKEA, JYSK eller Bilka. Hvor vi måske ikke lige tænker os om, når vi efterfølgende pakker bilen med vores varer.

Hvis du hører til en af dem, som har hang til at få klemt lige rigeligt med ting ind på bilens bagsæde, så er det måske en god ide lige at læse med her. 

De fleste af os kender til at have været en tur på storindkøb eller måske at skulle på ferie, hvor du får pakket bilen til bristepunktet. Det resultere ofte i at man kommer til at involvere bilens bagsæde, når der skal findes plads til de mange ting som skal med i bilen. 

Det betyder at der muligvis ligger mange løse ting på bagsædet - og lige præcis dét, kan være direkte livsfarligt for os. 

Det norske vejhjælpsfirma NAF, har lavet en crashtest, hvor de illustrerer hvor farligt det kan være.  

Nils Sødal som er senior kommunikationsrådgiver hos NAF fortæller til mediet Bil24:

Heller ikke selvom det kun er en kort tur

“Du ser det hver dag i IKEA og andre varehuse. Bilerne fyldes op med for stor fragt og store produkter. Når du laster bilen med møbler, der er fladt pakket eller byggevarer, er det livsvigtigt at du sikre lasten ordentligt. En helt ny chrashtest viser, at konsekvenserne kan blive fatale, hvis det ikke bliver gjort - selv ved lave hastigheder”.

Faktisk viser chrashtesten at hvis man belaster sin bil med 145 kilo, vil det svare til at det skaber en belastning på intet mindre end hele syv ton, hvis du kører galt med en hastighed på blot 45 kilometer i timen.

Så selvom det kun er en kort tur med lav hastighed, så er det faktisk yderst vigtigt stadig at få sikret sin last i bilen.

Så galt kan det gå. Billede af bilen efter chrashtesten. Foto: NAF.no

Svarer til et frit fald på otte meter

Testen viser hvor galt det kan gå, hvis lasten ryger frem med 45 km/t, hvor den smadrer nakkestøtten på forsædet og dermed rammer testdukken på en måde, som kan resultere i livstruende skader.

Nils Sødal fortæller også at en genstand som rammer en passager med blot 45 km/t, faktisk kan sammenlignes med et frit fald på otte meter.

Derfor opfordre han på det kraftigste til at man husker at sikre sin last, så der ikke er løse genstande som bagage, kasser, varer og lignende i bilen. Man kan eksempelvis sikre sin last ved at bruge spændestropper, som forhindre lasten i at ryge frem, hvis man skulle komme ud for en ulykke.

Se hele chrashtesten her:

 

 

 

 

Læs også