Mange danskere er i økonomiske udfordringer: Her er eksperternes dystre fordusigelse

16/02/2024

Lucas Andreas

Foto: Shutterstock
Mange kæmper med økonomien i en svær tid.

Mest læste i dag

I takt med at dansk økonomi har været udsat for turbulente tider, er der tegn på økonomisk pres i mange hjem, især blandt boligejere. Mange kæmper med at få enderne til at hænge sammen.

De variable lån, som mange har bundet sig til, er blevet dyrere på grund af stigende renter, hvilket har sat sit præg på antallet af registrerede i RKI-registret. Dette register, der føres af data- og analysevirksomheden Experian, viser nu det højeste antal registreringer i tre år.

Det skriver TV2

"Vi befinder os på en opadgående kurve, hvor flere familier oplever økonomisk pres," forklarer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Sydbank, der forudser, at denne tendens kan fortsætte et stykke tid endnu. Denne udfordring er ikke uden fortilfælde; efter finanskrisen så vi lignende mønstre, men med en efterfølgende periode, hvor antallet af dårlige betalere faldt år for år indtil 2022. Denne historiske tilbagegang i antallet af registrerede er et tegn på, at mange blev mere opmærksomme på deres økonomiske situation og agerede derefter.

Med en forventning om, at denne trend vil vende tilbage til et mere normaliseret niveau inden for de næste par år, understreger Bo Rasmussen fra Experian vigtigheden af at være opmærksom og proaktiv i forhold til sin økonomi. Blandt de kommuner, der hyppigst figurerer i RKI-statistikkerne, er der en bemærkelsesværdig stabilitet, hvilket indikerer langsigtede udfordringer i bestemte områder.

Det er kommunerne Lolland, Guldborgsund og Ishøj, der tager den kedelige top 3 på listen over kommuner med flest borgere i RKI.

Ann Lehmann Erichsen påpeger, at mange boligejere blev overraskede over den pludselige stigning i renten og deraf følgende øgede udgifter til boliglån. Dette har ført til, at nogle har måttet omprioritere deres økonomi drastisk, mens andre simpelthen ikke har haft "mere fedt at skære fra".

Hun anbefaler, at de, der oplever økonomisk udfordringer, tager kontakt til deres bank for at drøfte mulighederne for at samle lån eller prioritere gæld. For boligejere specifikt, bør dialog med realkreditinstituttet også overvejes, da der kan være hjælp at hente.

"Det værste man kan gøre er at ignorere problemet," advarer Ann Lehmann Erichsen og opfordrer til åbenhed og proaktivitet. Hun fremhæver, at der kunne være fordele i at implementere svenske tiltag som kommunal gældsrådgivning i Danmark for at yde bedre støtte lokalt. Denne lokale indsats kan gøre en forskel for dem, der kæmper med at holde deres økonomi i balance.

Anbefalet til dig