Mange danskere gør det ikke: Kan skade bilen

21/02/2022

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Netop nu er det højsæson - men mange har ikke beskyttet sin bil.

Mest læste i dag

Mange bilister får ikke bilen regelmæssig rustbeskyttet, viser ny undersøgelse, og det øger risikoen for rust - især i et regnfuldt og fugtigt vintervejr.

Nok ligger sneen ikke centimetertyk, men mindre kan også gøre det. Senvinterens ustabile vejr med masser af regnbyger, vand på vejene, tøsne og hagl kombineret med løbende nattefrost og måske vejsalt, får også biler til at ruste. Hovedparten af rustskader grundlægges i vintermånederne.

Det oplyser Applus Bilsyn i en pressemeddelelse.

Imidlertid har et flertal af bilejerne ikke fokus på at rustbeskytte bilen, viser en ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn i februar blandt 1.379 bilejere.

Heraf fremgår det, at mindre end hver sjette bilejer rustbeskytter bilen hvert fjerde år, mens hver femte giver bilen sort rustbeskyttende olie en enkelt gang i bilens levetid.

Næsten hver tredje får aldrig bilen rustbeskyttet, viser tallene.

Ældre biler ruster

"Betingelserne for rustskader på bilen er ekstra gode i fugtigt vejr, som det vi har nu. Fugten trænger gerne ind i alle hulrum, især under bilen, og rust opstår typisk på bilens for- og bagskærme, hjulophæng, samlinger og sammensvejsninger, bagklap, døre og i undervognen," lyder det fra teknisk konsulent hos Applus Bilsyn John Gantzhorn som fortsætter:

"Sjælden eller slet ingen rustbeskyttelse behøver ikke at blive et problem, hvis ens bil er ny, eller man løbende skifter ud. Men gennemsnitsalderen på danske biler er knap ni år ifølge Danmarks Statistik, og er ens bil oppe i årene, så anbefaler vi, at man rustbeskytter den hvert andet år. Ældre, ubehandlede biler ruster." 

Rustbeskyttelse er, påpeger John Gantzhorn, den mest effektive måde at forebygge rust på en bil. Ikke desto mindre har bilejere ”mange andre værktøjer til at forebygge rust”, forklarer han, og dem er de flittige til at benytte, viser Applus-tallene.

Foto: Applus Bilsyn 

Seks ud af ti i undersøgelsen vasker bilen løbende, men er bilens rustbeskyttelse under to år gammel, bør man imidlertid fravælge undervognsskyld, fordi vandstrålerne kan spule rustbeskyttelsen af. Vask i stedet kun undervognen én enkelt gang, nemlig når vinteren er forbi, så alt saltet kommer af.

Samtidig fjerner hver fjerde bilejer skidt med en vaskeklud f.eks. ved karme og døre. Det er vigtigt. Rust opstår ofte under snavs, der får lov at sidde, oplyser bileksperten.

Medmindre du har forstand på biler, og i øvrigt har en donkraft til at løfte bilen, kan det være svært at vurdere, om din bil ruster, og om rusten udgør et sikkerhedsproblem. Et godt råd er at vende det med din synsmand, når bilen skal til syn.

Sådan undgår du bedst rust

  1. Er din bil over seks år, så få kontrolleret bilens rustbeskyttelse hvert eller hvert andet år - også selvom beskyttelseslaget normalt holder i tre-fire år.
  2. Vask bilen flere gange i løbet af vinteren, fordi det renser undervognen og lakken for urenheder, der ellers ville kunne blive til rust. Men pas på hvis beskyttelsen er ny.
  3. Tør snavs af ved gummilister og særligt der, hvor passagererne stiger ind.

Anbefalet til dig