Mange flere ramt af mavesår sidste år: Nu advarer dyrlæge

03/03/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Sidste år steg antallet med 30 procent i forhold til året før, lyder det.

Mest læste i dag

Antallet af heste, der lider af mavesår, er steget gradvist over flere år, fortæller Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

I 2020 tog diagnosen et reelt skridt op, og antallet af heste diagnosticeret med mavesår er steget med over 30% i forhold til året før. Nu er spørgsmålet hvorfor, og hvordan man undgår sygdommen? Her deler dyrlæge Jon Vedding hos Agria Dyreforsikring årsagerne, symptomerne og behandlingen af ​​mavesår.

Der kan være flere forskellige faktorer, der spiller ind, når heste får mavesår. Et grundlæggende problem er, at hestens gastrointestinale system er opbygget til at spise i mange timer hele dagen, men i dag opbevares heste normalt i et miljø, hvor måltiderne ikke strækker sig over lang tid nok.

Det afgørende er: hvad

“Hestens mave har ikke godt af at være tom, den skal helst have noget i maven hele tiden. Det afgørende er, HVAD hestene fodres med – deres maver er lavet til at tage sig af tygget hø eller græs. Jo mere kraftfoder, vi giver dem, jo ​​større er risikoen for, at vi ændrer mavens funktionalitet, hvilket kan få dem til at reagere med mavesår,” siger Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Miljøfaktorer kan også spille en rolle ved mavesår. Heste er skabt til at være ude og lede efter mad og bevæge sig meget. Mavesår forekommer sjældent hos heste i løsdrift, da de kan imødekomme deres madbehov, når de vil i løbet af dagen. Man kan også se, at konkurrenceheste – der lever i et mere stressende miljø – har flere problemer med mavesår end hobbyheste.

Symptomerne kan være diffuse. Nogle heste spiser deres kraftfoder med god appetit, men stopper så efter et stykke tid og viser, at de er irriterede eller har ondt i maven. Andre symptomer kan omfatte:

  • Depression
  • Kolik
  • Diarré
  • Manglende appetit, taber sig
  • Mat og kedelig pels

Den eneste måde virkelig at få bekræftet, om hesten lider af mavesår, er ved at foretage en gastroskopi, hvor man går ned med et rør med et kamera gennem hestens næse og ned i maven. Hvis det har udviklet sig til et mavesår, kan det være alt fra små overfladiske sår til rigtige sår i forskellige dele af maven.

Heste, som udviser stress fx ved stereotyp adfærd i form af krybbebidning, vævning eller boksvandring, vil være heste, som er i øget risiko for udvikling af mavesår.

Hesten kan behandles med medicin, men mange kræver samtidig ændring i management ved at forbedre fodringsrutiner eller komme på græs eller løsdrift.

Sådan undgår du mavesår

Agria Dyreforsikring giver en række gode råd, der kan være med til at afhjælpe mavesår hos heste. 

  • Giv hesten grovfoder flere gange om dagen, helst i mindre portioner. Hvis hesten kan administrere det, kan du give den fri adgang til grovfoder
  • Sørg for fri adgang til vand, også på folden
  • Reducer mængden af ​​kraftfoder
  • Gå miljøet igennem – måske kan din hest ikke klare at deltage i konkurrence eller træning for ofte eller blive transporteret af en anden grund. Prøv at gøre staldmiljøet så roligt som muligt for din hest.

 

Anbefalet til dig