For mange hunde lider af overset og smertefuldt problem

11/01/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det kan være meget smertefuldt for hunden, derfor bedes hunde-ejerne nu om at væer på vagt.

Mest læste i dag

Blod i urinen, nedsat sædkvalitet og ubehag ved afføring. Det er typiske gener, der opstår hos ikke-kastrerede hanhunde, når prostatakirtlen er i overvækst. En overvækst, som på verdensplan rammer hver anden intakte hanhund fra fire- til seksårsalderen og frem.

Selvom det er velkendt, at en forstørret kirtel opstår hos intakte hanhunde med alderen, bliver prostataområdet ikke rutinemæssigt undersøgt, når hunden er til tjek ved dyrlægen. Det fortæller veterinærvirksomheden Virbac.

"Det er problematisk, at der ikke er et større fokus på at undersøge, om hundens prostata er vokset. Der er formentlig en 50/50 risiko for, at en ikke-kastreret hanhund får bøvl med prostata, men bliver det ikke opdaget i tide, kan det forårsage meget markante gener og smerter for hunden," siger Ayoe Klingenberg, der er dyrlæge og teknisk ansvarlig for reproduktion hos veterinærvirksomheden Virbac i en pressemeddelelse. 

Ny dansk undersøgelse

Dyrlægen Ulrik Schousboe fra Ringe Dyrehospital er den første dansker, der arbejder på at kortlægge danske hanhundes tilbøjelighed til forstørret prostata. Foreløbigt matcher resultaterne de internationale undersøgelser, hvilket understøtter erfaringerne i, at forstørret prostata blandt hunde er et overset problem på landets dyrlægeklinikker.

"Tidligere har dårlige undersøgelsesbetingelser været en stopklods for at undersøge prostata. Det er i dag blevet nemmere, og nu kræver det blot en blodprøve for at screene, om hundens prostata er vokset til en problematisk størrelse – en hændelse, der desværre er ganske normal for intakte hanhunde," fortæller dyrlægen

Selvom området er blevet nemmere at undersøge, er det alligevel ikke fast på programmet, når hunden er til tjek ved dyrlægen. Og det skyldes manglende viden og et fokus på området, mener Ulrik Schousboe.

"Der har manglet et fokus på den her lidelse, og i og med at symptomerne ofte ligner gigt, så har der også været en tendens til fejldiagnosticering. Det håber jeg for dyrenes skyld, at vi kan rette op på med fokus og bedre testmetoder."

Fem råd til at tjekke hunden

Størrelsen på en normal prostatakirtel svarer, afhængigt af hunderace, til en valnød, mens en kirtel i overvækst kan sammenlignes med et lille æble. En sådan overvækst giver smerter hos dyret, og det er smerter, der også er vanskelige at opdage for hundeejeren. Virbac har fem råd til hundeejeren, for at opdage prostata-problemer.

Blod i urinen. En forstørret prostata småbløder ud i urinrøret, hvilket kan være svært at se direkte i urinen, men det vil slå tydeligt ud med blod i urinen på en urintest.

Bakterier på afveje. Prostatasekret har til hverdag antibakteriel virkning i urinrøret. Dysfunktion i prostata, urinrør og tømningsmønster af blæren kan derfor give mulighed for, at bakterier spreder sig op i prostata og i urinblæren

Nedsat sædkvalitet. I mikroskopet kan man se blodceller, bakterier og måske at sædcellerne ikke trives.

Smerte i bækkenet. Besvær og ubehag ved blandt andet at rejse eller sætte sig, så hunden bevæger sig mindre.

Ubehag/uro ved afføring. Prostata bliver udsat for pres i denne stilling, prostata kan blive så stor at den presser op mod tarmen og gør afføringen flad.

 

Anbefalet til dig