Mange hundeejere gør det stadigvæk: Så farligt er det

31/5/22 05:04

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Selv om det kan have fatale konsekvenser, så er der stadigvæk mange hundeejere, der gør det.

Når det bliver sommer, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på sit kæledyr. Varmen kan nemlig gå hårdt ud over dyrene og få ubehagelige konsekvenser. En opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 viser, at 84 personer henvendte sig i 2021, fordi de var bekymrede for en hund, der var efterladt i en varm bil.

"Det er et problem, fordi høje temperaturer allerede efter kort tid bliver kritiske for hunde og biler bliver hurtigt meget varme. Vi mennesker sveder varmen ud af hele kroppen, men hunde kan kun komme af med varme via poterne og munden," forklarer Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

"Mange mennesker forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, for skyggen er også varm, så der bliver alligevel som en ovn i bilen."

Fra 25 til 50 grader på en halv time

Jens Jokumsen opfordrer derfor til, at man lader sin hund blive hjemme når man skal ud og handle eksempelvis. Hvert kvarter stiger temperaturen nemlig med 10-15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer gør ingen forskel.

En tommelfingerregel er, at når udetemperaturen rammer omkring 20 grader, stiger temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme helt op på 40-50 grader.


Forholdsregler for dyr i bilen

Er det absolut er nødvendigt kortvarigt at efterlade sin hund eller kat i bilen, er det vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.

  • Parkér altid i skygge

  • Frisk luft er vigtigt, så åben mindst to vinduer på klem, eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen.

  • Giv adgang til frisk vand i bilen.

  • Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.

Sådan hjælper du et dyr med hedeslag

  • Hjælp dyret med drikkevand, kølige omslag og skygge.

  • Hvis du ikke selv kan komme til at hjælpe dyret, ring 114 til politiet eller 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.

  • Dyreejere til et dyr med hedeslag bør kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt.