Mary husker stadig fødselslægens ord for 12 år siden: "De ord gjorde et meget stort indtryk på mig"

Foto: Shutterstock

Selvom det er ved at være en del år siden, så husker kronprinsesse Mary stadig fødselslægens ord.

Torsdag formiddag var kronprinsesse Mary på visit, på Gerlev Idrætshøjskole. Det var i forbindelse med lanceringen af State of World Population 2021, at kronprinsessen lagde vejen forbi idrætshøjskolen.

 

Mary var nemlig protektor for UNFPA, FN's befolkningsfond, og dermed var hun med til at, at lancere årets State of World Population-rapporten på skolen, der har integreret temaet i Idrætshøjskolens daglige arbejde. 

 

 

Rapporten med titlen "My body is my own" sætter i år stort fokus på retten til, at bestemme over egen krop. 

Siden år 1978 er rapporten blevet udgivet og fokuserer blandt andet på nye temaer inden for seksuel og reproduktiv sundhed. 

Læs også

Raser mod Sofie Linde: Du har skabt en hysterisk situation

På idrætshøjskolen holdt kronprinsesse Mary en tale, hvor hun talte om, at de studerende på skolen har fokus på de kropsidealer vi hver dag ser i reklamer og på de sociale medier. Her har de studerende forkus på, at alle er skabt forskelligt og ser forskellige ud - hvilket kronprinsessen understreger i den grad er i orden. Det skriver BILLED-BLADET.

 

"-Tænk hvor kedelig vores verden vil være, hvis alt og alle var så ensartet. I har fokus på, at jeres krop er jeres egen. Den respekt for forskellighed finder vi desværre ikke alle steder," lød ordene fra kronprinsessen.

Ordene fik stor betydning 

I sin tale fortalte kronprinsesse Mary også om en oplevelse hun havde for mange år siden, der gjorde et stort indtryk på hende. For 12 år siden var hun nemlig til et arrangement på Statens Museum for Kunst i København, og her var temaet piger og kvinders rettigheder i forbindelse med blandt andet graviditet og fødsler, på programmet. 

 

Denne dag talte en kvindelig fødselslæge, doktor Kodingo fra det afrikanske land Tchad, hvor hun fortalte om hvor svære situationer mange kvinder havner i, i hendes hjemland. 

Læs også

DMI advarer danskerne: Pas på med dette

Her fortalte lægen, at når en kvinde bliver gravid i Tchad, så har hun med det samme det ene ben i graven - og det var noget der rystede kronprinsessen.

 

"Jeg blev chokeret over den situation, mange kvinder er i, da jeg for nogle år siden hørte en fødselslæge fra Tchad sige, at når en kvinde bliver gravid i Tchad, så har hun en fod i graven. Hvordan kunne det være muligt? Det tænkte jeg, og så fandt jeg ud af, at det problem bare var toppen af isbjerget," fortalte kronprinsesse Mary om denne oplevelse, der også betød, at hun satte endnu mere fokus på kvinders rettigheder. 

 

På Kongehusets Instagram-profil, skrev kronprinsessen også om dette møde i 2019.

 

 

 

"I dag er det præcis 10 år siden, at jeg deltog i morsdag-arrangementet "Kunsten at Redde en Mor". Her mødte jeg dr. Grace Kodingo - en fødselslæge fra Tchad - og hun sagde: “Når en kvinde i mit land bliver gravid, så står hun med et ben i graven”. De ord gjorde et meget stort indtryk på mig og blev starten på mit engagement for bekæmpelse af mødre-dødelighed og arbejdet for kvinder og pigers ret til at bestemme over egen krop," skrev hun dengang. 

 

 

Læs også