Medicinerede bananfluer viser mennesker vejen til et længere liv

02/10/2019

Christian Granhøj Skouboe

Det er bananfluer som denne, som forskerne har undersøgt. Foto: Shutterstock
Bananfluer lever så godt som dobbelt så længe, når de får en blanding af tre forskellige lægemidler. Resultaterne kan formentlig på sigt bruges til at forlænge menneskers liv.

Mest læste i dag

De tre lægemidler fik i snit fluerne til at leve 48 procent længere. De indgår alle tre allerede i medicinske behandlinger: Lithium bruges til at stabilisere patienters humør, trametinib er kræftbehandling og rapamycin regulerer menneskers immunforsvar. 

Resultaterne, som er blevet offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences, antyder, at en kombination af lægemiddelbehandling en dag kan være en hjælp til at forebygge de sygdomme, som mennesker begynder at lide af, når de bliver ældre.

"Når menneskets forventede levealder stiger, ser vi også en stigning i aldersrelaterede sygdomme, så der er et stort behov for at finde måder at forbedre menneskets sundhed, når man bliver ældre," siger undersøgelsens ene forfatter, dr. Jorge Castillo-Quan, der begyndte forskningen ved UCL Institute of Healthy Aging, før de flyttede til Joslin Diabetes Center på den prestigefyldte Harvard Medical School.

Kan bremse menneskets aldring

Forskernes projekt med bananfluer bygger på tidligere undersøgelser, hvor de kunne konstatere, at lithium, trametinib og rapamycin hver især udover at kunne forlænge levetiden hos banenfluerne også har gavnlige effekter på mus, orme, celler og visse observationsfund, der er gjort hos mennesker.

"Ved at studere frugtfluer, der ældes meget hurtigere end mennesker, har vi fundet, at en kombination af lægemiddelbehandling, der er målrettet mod forskellige cellulære processer, kan være en effektiv måde at bremse aldringsprocessen på," uddyber dr. Jorge Castillo-Quan

Hvordan fungerer behandlingen? 

De tre lægemidler fungerer alle på forskellige cellulære signalveje, der tilsammen danner det næringsstoffølende netværk, som er bevaret på tværs af evolution fra orme, insekter og hele vejen til mennesker. Dette netværk justerer, hvad kroppen gør, som svar på ændringer i næringsstofniveauer. De pågældende tre lægemidler virker på forskellige proteiner i dette netværk for at bremse aldringsprocessen og forsinke indtræden af ​​aldersrelateret død.

I den seneste undersøgelse gav forskerne bananfluerne doser af lithium, trametinib og rapamycin frugtfluer både hver for sig og sammen. De resultater viser, at hvert lægemiddel forlænger fluernes liv med i gennemsnit 11%, mens kombinationen af to lægemidler forlænger levetiden med ca. 30%. Når de tre medikamenter gives sammen, så lever bananfluerne 48% længere end fluerne i en kontrolgruppe, som ikke fik behandlingen.

Forskerne vil fortsætte deres forskning for bedre at forstå nøjagtigt, hvordan medicinen fungerer i kombination med hinanden. Derudover håber de på, at de i fremtiden vil få mulighed for at prøve behandlingen af på mere komplekse dyr - fx mus. Det er nødvendigt for at måle virkninger, inden man kan teste virkningen på mennesker. 

Hovedforsker, professor Linda Partridge fra UCL Institute of Health Aging og Max Planck Institute for Biology of Ageing), fortæller: :

"Min forskningsgruppe arbejder på at forstå mekanismen i aldringsprocessen for at finde måder at hjælpe folk med at forblive sunde i længere tid. Vi forsøger ikke at snyde døden, men hjælpe folk med at være sunde og sygdomsfrie i deres sidste år," fortæller Linda Partridge. 

 

Anbefalet til dig