Medie erfarer: Nu bliver det endnu dyrere at flyve på ferie

Af: Mie M.B

|

15/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det skal de ekstra afgifter bruges på

Mest læste i dag

Regeringen har netop indgået en aftale om en ny passagerafgift på flyrejser, der vil resultere i forhøjede billetpriser og betydelige indtægter. Afgiften, som vil blive indfaset frem mod 2030, forventes at ligge på 100 kr. i gennemsnit per billet. 

En afvigelse fra regeringens oprindelige udspil indebærer dog en øget afgift på de længste flyrejser. Det erfarer TV2.

Den specifikke struktur af afgiften vil se ud som følger: en ekstra afgift på 50 kr. for flyrejser inden for Europas grænser i 2030, 310 kr. for mellemlange rejser og en forhøjelse på 410 kr. for lange rejser. Indenrigsrejser i Danmark pålægges afgiften én gang, mens den betales to gange for en tur-retur rejse.

Allerede fra 2025 forventes en betydelig afgift på 70 kr. i gennemsnit. Aftalen, indgået mellem SVM-regeringen, SF og Enhedslisten, vil blive præsenteret officielt på et pressemøde fredag.

En del af provenuet fra den nye afgift skal reinvesteres i luftfartsbranchen for at fremme grøn luftfart. Den anden del vil blive anvendt til at hæve ældrechecken med 4800 kr. årligt fra 2025 for de næsten 300.000 danskere, der i øjeblikket modtager ældrechecken.

Finansieringen af ældrechecken har dog mødt kritik fra flybranchen, som anser det som "greenwashing" og foreslår at investere midlerne i den grønne omstilling. Klimarådet har længe anbefalet en flyafgift, som nu bliver virkelighed fra 2025. En undersøgelse viste, at 90 procent af danskerne ikke forventer, at den nye afgift vil påvirke deres rejsevaner.

Anbefalet til dig