Medie: Regeringen overvejer at kræve mundbind endnu et sted

21/1/21 14:06

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Regeringen ønsker at indføre flere vidtgående corona-tiltag, lyder det nu.

I dag fik Folketingets sundhedsordfører sig lidt af en overraskelse, fortæller B.T.. Det skete på et møde, hvor sundhedsordførerne var indkaldt til af justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Overraskelsen vender vi tilbage til om lidt. 

Årsagen til mødet var coronavirussen. Lige nu bekymrer sundhedsmyndigheder og regeringen over hele Europa sig over dels den britiske variant af coronavirus, der ikke er mere farlig men noget mere smitsom end den gængse variant. Derudover er der også en variant, der er opstået i Sydafrika. Denne er endnu mere ukendt end den britiske, men er allerede nået til Danmark. 

Statens Serum Institut har fortalt, at de har konstateret et smittetilfælde med den sydafrikanske variant. Det var på en borger, der kom hjem til Danmark fra en rejse til Dubai. 

Derfor blev de andre partiers sundhedsordførere indkaldt til et møde, hvor de troede, at de kun skulle diskutere et nyt tiltag, der vil tvinge rejsende i karantæne, når de vil rejse ind i landet. Det viste sig dog, at ministrene havde mere med. 

Vidtgående tiltage

B.T. har med kilder, der var tilstede ved mødet. De fortæller til avisen, at justitsminister Nick Hækkerup og sundhedsministeren pludseligt overraskede de deltagende sundhedsordførere. 

De havde nemlig to yderligere tiltag med, som de bad ordførerne om at støtte op om. Det drejer sig om et krav om mundbind i det offentlige rum samt tvangstest- og isolation af borgere, som har været tilstede i større forsamlinger. Som det er nu, kan regeringen ikke pålægge borgerne at bruge mundbind, når de fx venter på bussen, derfor ønsker man indføre kravet om mundbind i det offentlige rum, forklarede ministerne angiveligt på mødet. 

Hos Radikale er sundhedsordfører Stinus Lindgreen (S) ikke overbevist om, at tvang er svaret. 

"Sundhedsmyndighederne har ikke bedt om de her værktøjer endnu, så jeg synes, det virker ude af proportioner. Hvis vi begynder at lave en masse tvangsforanstaltninger, mister vi tilliden og opbakningen fra befolkningen. Så jeg vil hellere have, at vi viser tillid,« siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen til B.T.