Danskerne modsætter sig tilsyneladende ikke at lade sig vaccinere mod coronavirus. Det skriver TV 2 ØST.
Det gør Danmark til et af de lande i Europa, der har størst opbakning til vaccinen. Eksempelvis er der i både Tyskland (63 procent), Sverige (59 procent) og Frankrig (59 procent) en markant større andel af skeptikere og modstandere af vaccinen.
Søs Wollesen, der er overlæge på Sjællands Universitetshospital, har behandling af patienter, der er smittet med coronavirus, som sit daglige arbejdsområde. Hun fortæller, at hun selv ser frem til at blive vaccineret inden længe.
"Jeg tror, det kommer til at betyde meget for mange mennesker i alle aldre. At så mange danskere gerne vil have vaccine betyder, at vi kan opnå flokimmunitet, når 70-80 procent af befolkningen er immune," fortæller Søs Wollesen til TV 2.
Ligeledes fortæller Søs Wollesen, at hun har en klar forventning om, at opbakningen til vaccinen vil stige i takt med, at folk får lov at 'se det hele an'. Det vil resultere i, at folk overgiver sig til første stik.
"Da jeg så billederne af den første bil med vaccine, der rullede ind, kunne jeg ikke lade være med at smile stort. Det kommer til at betyde meget for rigtig mange mennesker," siger hun også til TV 2.
Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab og leder af HOPE-projektet på Aarhus BSS, Aarhus Universitet, har forsket i danskernes adfærd under pandemien. Han fortæller, at den generelle tillid til sundhedsmyndighederne i Danmark er afgørende for, om folk er villige til at lade sig vaccinere.
Tidligere på måneden publicerede Michael Bang Petersen en rapport, hvori han konkluderede, at den danske velvilje er udpræget i forhold til adskillige andre steder i Europa.
"Myndighederne står betydeligt bedre i Danmark end i vores nabolande," fortæller han, og uddyber:
"Effektive og sikre vacciner spiller en central rolle i bekæmpelsen af covid-19, men det er ikke nok, at vi får dem på lager. Myndighederne er også afhængige af, at borgerne vil stikkes, og vaccineskepsis er en reel udfordring i alle de lande, vi har kigget på."
Desuden har megafonmålingen også vist, at der er et stort flertal danskere, der peger på, at sundhedspersonale, kronisk syge og ældre skal vaccineres først.