Den langhalede makakabe fylder godt i landskabet ved turistattraktioner i Thailand, Vietnam eller Laos. Men der er stadig færre af de små, frække aber i deres naturlige levesteder. Faktisk står det så slemt til, at arten i sidste måned kom på IUCN’s rødliste over truede dyrearter. Det vækker blandede følelser hos en dansk biolog og makak-ekspert.
"Det er jo først og fremmest rigtig sørgeligt. Makakaber er jo intelligente og meget gode til at tilpasse sig, og alligevel ender de på listen over truede dyrearter. Men jeg er glad for, at truslerne mod dem nu bliver taget alvorligt," siger biolog Malene Friis Hansen, ph.d. Postdoc, Københavns Universitet og leder og stifter af The Long-tailed Macaque Project.
Det danske projekts optællinger af aber i Laos og Cambodia har været med til at ændre artens status fra ”såbar” til ”truet”. Dyrenes Beskyttelse, der har været med til at igangsætte og finansiere projektet, ser det som en vigtig milepæl.
"Det viser, hvor vigtigt viden er for beskyttelsen af verdens dyr. Den nye status kan blive afgørende for beskyttelsen af dyrene," siger biolog og projektleder for internationale projekter i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang i en pressemeddelelse.
Presset på makakaberne kan være svært at forstå, når man ser dem i store flokke ved turistattraktioner. Men det afgørende i denne sammenhæng er ikke af antallet af dyr, men de trusler, de står over for, og udviklingen over tid.
Og den nye data viser, at der risikerer at være halvt så mange langhalede makakaber om bare 30-40 år, hvis udviklingen fortsætter.
Medicinalindustrien udnytter abernes dårlige ry
Forklaringen på nedgangen i antallet af langhalede makakaber er et dårligt ry og manglende beskyttelse. Makakabernes adfærd og evne til at tilpasse sig har ironisk nok gjort livet svært for dem.
"Makakaberne har søgt hen, hvor der er mad tæt på mennesker, og det giver konflikter. Mange steder bliver de derfor opfattet som skadedyr på linje med rotter. Derfor er de ikke er beskyttet - hverken i nærheden af mennesker eller i naturen," siger Malene Friis Hansen.
Den manglende beskyttelse bliver i stigende grad udnyttet. Malene Friis Hansen peger på den stigende lovlige handel som medicinalindustriens foretrukne forsøgsabe som den største trussel.
Efterspørgslen fra EU, Kina og USA er steget på grund af covid-krisen, og langhalede makakaber har den kedelige rekord at være verdens mest handlede abe.