Meget få danskere ved det: Nye kørekortregler trådte i kraft 1. juli

Nyheder
Foto: Shutterstock
Der er flere ændringer på vej.

Lige nu læser andre også

Ved årsskiftet trådte et par nye kørekortregler i kraft her i Danmark, og nu ser det ud til, at der kan være endnu flere ændringer på vej.

Faktisk trådte der allerede 1. juli en række nye regler i kraft, som gør det helt anderledes at tage kørekort.

Nye regler

Fra 1. juli 2024 har det været muligt at tage sin køreprøve i en bil med automatgear eller en elbil uden at få den hidtil obligatoriske kode 78.

Den omtalte kode har tidligere begrænset borgere til kun at måtte køre biler med automatgear, medmindre de også har taget lektioner i biler med manuelt gear.

Ændringen introduceres i første omgang kun som et forsøg.

Sådan skriver FDM.

Dennis Lange, der er chefskonsulent i FDM, ser positivt på den nye regelændring:

"Det er grundlæggende positivt, at der lempes på kravene omkring den såkaldte kode 78," siger han.

Samtidig understreger han vigtigheden af, at man stadig modtager undervisning i biler med manuelt gear for at kunne køre sikkert i trafikken:

"Samtidig er FDM også glad for, at man ikke indfører en fuldstændig ophævelse af ordningen omkring kode 78, da man stadig bør have modtaget undervisning med manuelt gear, for at kunne benytte dette sikkert i trafikken," siger han.

For at opnå et kørekort uden at være begrænset til kun at måtte køre automatgear, skal man have gennemført mindst syv lektioner i en bil med manuelt gear.

Det gælder også, selvom køreprøven tages i en bil med automatgear eller elbil. Det krav gælder også for dem, der allerede har et kørekort med kode 78 og ønsker at få den fjernet.

Flere ændringer

Fra 15. august 2024 vil der blive indført en karensperiode for elever, der dumper den praktiske køreprøve. Disse elever vil tidligst kunne gå til en ny prøve syv dage senere.

Færdselsstyrelsen oplyser, at formålet med denne ændring er at mindske prøvespild og sikre, at kørekortansøgere har de nødvendige færdigheder, inden de går til prøve igen.

Den nye tilgang til køreprøver og køreundervisning sikrer, at førere stadig er veluddannede og i stand til at håndtere manuelt gear, hvis de skulle få brug for det.

Anbefalet til dig