Meget få renser dette i sin bil: Kan både koste dig dyrt og være skadeligt for dig

18/07/2023

Jesper Bengtson

Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
Det kan have store konsekvenser.

Mest læste i dag

Det er dejligt at kunne tænde for bilens aircondition, når temperaturen er høj, og luften i kabinen er tæt af solens varme.

Den kolde luft, du føler, når airconditionanlægget startes, opstår, fordi der sidder en slags radiator under instrumentpanelet, som bliver kold i stedet for varm, og cirkulerer kølig luft rundt i kabinen.

Et biprodukt af denne nedkøling er kondensvand, som dannes på radiatoren. Du vil om sommeren, især på en varm fugtig dag, kunne se at der drypper vand ud midt under bilen, det er helt bevidst, for hvis dette afløb var stoppet, ville du i stedet få våde fødder når du sad i bilen.

Men den fugt der er på radiatoren og i varmekanalerne tørrer ikke altid helt ud og i nogle tilfælde danner den bakterier, svampe og andre mikroorganismer inde i anlægget. Det kan lugte lidt af sure sokker og er heller ikke helt sundt at indånde – og her vil en airconditionrens virke godt.

Sådan skriver Skorstensgaard Danmark A/S i en pressemeddelelse.

Gør-det-selv service af aircondition og klimaanlæg

I de fleste butikker, der sælger autoudstyr, kan du købe en spray, der renser bilens klimaanlæg og aircondition, en såkaldt “airconditionrens”. Det er en lille beholder, man sætter til at tømme sig i kabinen, mens bilen er startet, og blæseren er sat til recirkulation.

Produktet i beholderen går med i luftcirkulationen og neutraliserer bakterier og svampespor samt ubehagelige lugte i anlægget og kan i stedet efterlade en frisk duft af citrus, hvis du vælger en af dem med duft. Sprayen er rimelig nem at anvende og skader ikke bilens interiør eller efterlader pletter. Men du skal undgå at indånde midlet under tømning.

Sådan gør du:

  1. Slå airconditionanlægget fra og sæt blæser på fuld varme i 10 min. for at tørre radiatoren/fordamperen ud

  2. Sæt anlægget på middelvarme og recirkulation

  3. Skru blæseren op på fuld kraft

  4. Aktivér dåsen med kabinerens i kabinen på gulvet foran passagersædet

  5. Luk vinduer og døre i 30 minutter

  6. Åbn vinduer og døre for at lufte godt ud.

Du har nu renset bilens klimaanlæg og aircondition for bakterier.

Vi anbefaler egentlig at skifte pollenfilter samtidig med en airconditionrens, fordi filteret også kan indeholde snavs og lugt, men det er selvfølgelig helt op til dig.

Hvis du ikke selv vil bøvle med at rense din aircondition, kan du altid booke en tid hos en mekaniker.

At undlade at rense en snavset AC-spole virker måske ikke som en stor sag i starten, men problemer opstår ikke ofte før senere.

Det skriver iecomfortac.

Fordi din enhed arbejder hårdere, skal andre dele repareres oftere. I ekstreme tilfælde kan dit mindre problem i sidste ende være skyld i, at systemet skal skiftes helt.

Omkostningerne til et sådant skift er ikke noget, man bør ønske sig. Men heldigvis kan du komme det i forkøbet ved at følge ovenstående guide.

Anbefalet til dig