Melder ud: Dårligt nyt for disse boligejere

16/3/23 16:49

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Der er igen skidt nyt at hente for mange danske boligejere.

Tidligere på dagen kunne Den Europæiske Centralbank (ECB) bekræfte, at renten hæves med 0,50 procentpoint.

Pressemeddelelsen, som Nationalbanken har udsendt, bekræfter, at det samme nu sker i Danmark, da Nationalbanken også har hævet renten med 0,50 procentpoint.

Renteforhøjelsen omfatter foliorenten, renten på indskudsbeviser, renten på udlån og diskontoen og vil træde i kraft 17. marts og sker som følge af ECB's beslutning om at hæve sin pengepolitiske rente, renten på indlånsfaciliteten, med 0,50 procentpoint.

Cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen, fortæller, at boligejerne vil få den fulde renteforhøjelse fra ECB at mærke.

Ydermere vil risikere hele 275.000 boligejere at stå overfor en ny rente på deres variabelt forrentede lån over det kommende år, da renten i høj grad påvirkes af renten hos ECB og Nationalbanken.

"Det sorterer ikke under afdelingen for store overraskelser, at Danmarks Nationalbank for kort tid siden løftede renten med 0,50 procentpoint. Det sker som en direkte konsekvens af, at ECB tidligere på dagen hævede den europæiske styringsrente i samme størrelsesorden. Det betyder altså, at Nationalbanken i modsætning til tidligere denne gang følger ECB en til én," siger han ifølge B.T. og tilføjer:

»Det betyder også, at de danske boligejere denne gang ikke får rabat på boligrenten sammenlignet med vores naboer i eurozonen. Der sker fordi den danske krone nu er svagere end tidligere. Så selvom kronen overordnet er til den stærke side, så er den ikke stærk nok til, at man behøver en større forskel mellem renten i eurozonen og renten i Danmark.«

Hæves igen

Danmarks Nationalbank hæver altså sin ledende rente med 0,50 procentpoint.

Den Europæiske Centralbank rente hedder nu 3,0 procent, mens Nationalbankens renter på indskud nu er 2,60 procent, mens udlånsrenten er 2,75 procent

Sidst man så Nationalbanken hæve renten var i starten af februar, hvor den blev hævet med 0,35 procentpoint - 0,15 procentpoint mindre end ECB.

Det var anden gang på kort tid, hvor Danmarks Nationalbank undlod at hæve renten lige så meget som ECB.