Melder ud: Dårligt nyt til 275.000 danskere

17/3/23 06:43

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu kommer der en trist meddelelse til 275.000 danskere.

Er din boligfinansiering baseret på en variabel rente, og skal du have justeret renten i år?

I så fald bringer de seneste renteforhøjelser fra Den Europæiske Centralbank og Danmarks Nationalbank dårlige nyheder med sig.

Din variabelrente vil sandsynligvis stige, rapporterer Arbejdernes Landsbank i en analyse via Euroinvestor.

275.000 bliver ramt af rentestigninger

Trods en betydelig stigning i variable renter det sidste år, forventer Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, at renterne vil øges yderligere i den nærmeste fremtid.

'Mange danske boligejere er påvirket af renten hos ECB og Nationalbanken. Renten er allerede gået markant op for størstedelen af boligejerne. For et år siden var renten dybt nede i det negative territorium, men er nu omkring 3 procent', udtaler han i analysen.

Omkring 275.000 boligejere i Danmark forventes at få justeret deres rente i år. Det er primært de korte renter såsom F-kort, som forudses at stige.

Rekordrenteforhøjelser

Danmarks Nationalbank forhøjede renten sidst i begyndelsen af februar, hvor den steg med 0,35 procentpoint - 0,15 procentpoint mindre end ECB.

Det var anden gang på kort tid, at Nationalbanken ikke hævede renten i samme omfang som ECB.

Denne gang hæver Nationalbanken renten i takt med ECB, da den danske krone er svagere end tidligere. Derfor er der ikke grund til at skabe større forskel mellem renten i Danmark og resten af eurozonen.

'Det indebærer også, at danske boligejere denne gang ikke får rabat på boligrenten i forhold til vores naboer i eurozonen', fortæller cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen som kommentar til analysen.

I juli 2022 var Nationalbankens indskudsrente på -0,60 procent. Siden er den blevet hævet seks gange i alt med samlet 3,2 procentpoint.

Ikke siden 2009 har renten været så høj, som den er nu.