Når indersiden af tomatdåsen er behandlet med rustbeskyttende lak, så opstår der risiko for afsmitning med bisphenol A, som er sundhedsskadelig for mennesker i selv små mængder.
Samme risiko for afsmitning er der i beholdere og køkkenudstyr, som er fremstillet i hård gennemsigtig plast, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
- BPA har længe været kendt som et stof, der giver uønsket afsmitning til emballage. Derfor har der i mange år været grænseværdier for afsmitning, som løbende er sat ned, siger kontorchef Henrik Dammand Nielsen og tilføjer:
- Nu har EFSA igen vurderet, hvad vi kan tåle, før der kan opstå risiko for skader på vores sundhed. Med den nye vurdering, skal der så lidt til, at vi i praksis må undgå bisphenol A i materialer, der kommer i kontakt med mad og drikkevarer.
Den nye EFSA-standard for et tåleligt dagligt BPA-indtag er ca. 20.000 gange lavere end den gamle grænseværdi, som blev fastsat i 2015.
EFSA vurderer, at gennemsnitsforbrugere i alle aldersgrupper dagligt indtager BPA over det tålelige daglige indtag, og at BPA derfor udgør en sundhedsrisiko for dem.
BPA har længe været forbudt i sutteflasker, tudkopper og emballage til børn under tre år, og der er fastsat grænseværdier for afsmitning fra konservesdåser og anden emballage.
- Hvis man som forbruger vil være ekstra forsigtig, så er der mulighed for at vælge indpakninger og køkkengrej uden BPA. Man kan f.eks. få dåsetomater i papkarton, som er foret med plast uden BPA, siger Henrik Dammand Nielsen.
Som konsekvens af EFSA nye vurdering af BPAs farlighed vil Fødevarestyrelsen tage initiativ til dialog med både EU-kommissionen og danske erhvervsorganisationer om en udfasning af BPA.
Link til EFSAs nye risikovurdering for Bisphenol A
Link til Fødevarestyrelsens hjemmeside om uønsket kemi i mad