Fra 2030 skal det ikke længere være tilladt at køre med fossile køretøjer såsom benzin- og dieselbiler i København. Det er et mål, som Københavns Kommune vil arbejde for.
Ifølge nyhedsbureauet Ritzau blev alle partier i Borgerrepræsentationen enige om dette på et møde torsdag aften.
Forslaget blev fremsat af SF og Alternativet, og blev vedtaget af alle partier – dog med en tilføjelse om, at en række undersøgelser skal foretages.
"Udviklingen går rivende stærkt, og det, vi ved som politikere, er, at hvis ikke man sætter en ambition, så sker der ikke udvikling. Så vi er nødt til at skubbe på," siger byudviklingsordfører Rasmus Steenberger (SF) i København ifølge Ritzau.
Hvis målet skal blive en realitet, er der en række praktiske forhold, der først skal undersøges. Blandt andet skal forvaltningen finde ud af, hvordan man vil få tilstrækkeligt med ladestandere opstillet på syv år.
Ydermere skal man undersøge, hvordan et eventuelt samarbejde med Frederiksberg Kommune vil fungere, hvis ikke der også indføres et forbud mod fossile køretøjer her.
Undersøgelserne betyder, at det ikke vil være muligt at tegne sig et billede af, hvordan en eventuel omstilling kommer til at se ud, før årets sidste møde bliver afholdt.
Dette betyder også, at der fortsat er en vis usikkerhed omkring, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre at indføre et decideret forbud mod kørsel med benzin- og dieselbiler i København.
Samtidig er der også brug for hjælp fra Folketinget, hvis målet om, at der fra 2030 kun må køre el- og brintbiler i den danske hovedstad skal lykkes.
I 2021 blev et politisk flertal enige om en aftale, der medførte, at kommuner kunne indføre såkaldte 'nul-emissionszoner', hvor køretøjer med forbrændingsmotorer ikke må køre. Men dette er endnu ikke blevet vedtaget som en lov, hvilket vil være nødvendigt.