Melder ud: Øget trussel mod Danmark

22/12/22 05:49

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Truslen mod Danmark stiger.

Der har snart været krig i Ukraine i 10 måneder.

Krigen har ændret trusselsbilledet i Europa markant, herunder også i Danmark. I sin årlige sikkerhedsrapport kommer Forsvarets Efterretningstjeneste nu med sin vurdering af “de ydre vilkår for Danmarks sikkerhed”.

- Rusland vil være villig til at eskalere konflikten med Vesten til lige under tærsklen for en direkte militær konflikt. Det vil betyde, at Danmark står over for et nyt trusselsbillede, hvor tidligere tydelige tærskler mellem fred, krise og krig er blevet erstattet af slørede og overlappende overgange, lyder det i rapporten ifølge TV 2.

Konkret vurderes det, at der i Østersøregionen vil ske en eskalering fra Ruslands side både politisk, retorisk og militært.

Når det gælder Arktis, kan Danmark blive udsat for, at Rusland forsøger at skabe splid internt i landet og i forholdet til USA, som også har store interesser i Arktis.

Fungerende FE-chef, Svend Larsen, understreger, at intet tyder på, at Rusland vil angribe et NATO-land på nuværende tidspunkt.

Dog vurderer han, at situationen lige nu minder meget om den kolde krig.

- Det er en russisk konfrontationskurs mod Vesten, herunder Danmark, som ikke har været så klart manifesteret siden murens fald og slutningen af 80’erne. Vi forventer på lidt længere sigt en styrket russisk tilstedeværelse i Østersøen, som også kommer til at udfordre os. Det danske forsvar kommer til at få et helt andet behov for at vide, hvad der foregår på jorden, på vandet og i luften fra russisk side, siger han.

En anden trussel mod Danmark, som nævnes, er cybertruslen, som hovedsageligt kommer fra Rusland og Kina.