Melder ud: Vil give 1,2 milliarder tilbage danskerne

Af: Ida Hansson

|

27/01/2023

Danskerne bør ifølge skatteministeren få penge tilbage fra energiselskaberne.

Mest læste i dag

Energipriserne har i de seneste år været høje, hvilket diverse energiselskaber nu skal betale tilbage for.

Danske energiselskaber skal aflevere 1,2 milliarder kroner af deres ekstraordinært store indtjening som følge af de høje energipriser tilbage til statskassen, mener skatteminister Jeppe Bruus (S).

- Samlet set vil der i 2023 være et provenu på 1,2 milliarder kroner. De penge vil vi føre tilbage til forbrugerne i forbindelse med de forestående forhandlinger om inflationshjælp, siger han til Finans ifølge Ekstra Bladet.

Jeppe Bruus siger også, at man til at starte med forventede et tocifret milliardbeløb, så virkeligheden er altså en noget anden.

Skatteministeriet anslår, at de fossile energiselskaber kommer til at sende 800 millioner kroner til statskassen.

Den manøvre kaldes et solidaritetsbidrag og rammer specifikt selskaber med aktiviteter inden for råolie, naturgas, kul og raffinaderier - såkaldt “sort energi”.

Elproducenterne skal på samme tid sende 400 millioner kroner tilbage til forbrugerne via et indtægtsloft, der indføres på strøm fra primært vedvarende energikilder.

Cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Center For Politiske Studier (CEPOS), Mads Lundby Hansen, mener dog ikke, det er den rigtige vej at gå. Han kalder det for dårlig politik.

- Det er dårlig politik, når energivirksomheder pludselig pålægges en ekstra skat. Investorer vil forvente, at en tilsvarende “ekspropriation” kan ske igen i fremtiden, siger han.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Golden retriever får skældud af sin ejer: Videoen med hundens reaktion er gået viralt Den lille vovse tog skideballen med manér - og nu deler ejeren reaktionen

Anbefalet til dig