Mens opmærksomheden er rettet mod VM: Saudi-Arabien halshugger 12 mennesker

22/11/22 08:40

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Menneskerettighedsorganisationen Reprieve har kritiseret Saudi-Arabien for at bruge VM i Qatar som en distraktion fra henrettelser - de advarede om, at folk blev dræbt for narkotikaforbrydelser.

Saudi-Arabien er blevet anklaget for at have halshugget 12 mennesker, mens opmærksomheden er rettet mod VM.

Det mellemøstlige land siges at have henrettet 12 mænd på 10 dage på trods af kronprinsens løfte om at begrænse sådanne former for straf.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Reprieve blev de tiltalte dømt til døden efter at være blevet fængslet for ikke-voldelige narkotikaforbrydelser. Det skriver Daily Star.

Organisationens direktør Maya Foa har advaret om, at dødstallene snart kan stige til 13.

De fremhævede sagen om taxachaufføren Hussein Abo al-Kheir, som står over for henrettelse i et saudisk fængsel.

"Mens Mohammed bin Salman (MBS) satte sig selv i centrum ved åbningsceremonien for VM, sad ved siden af ​​Fifa-supremoen Gianni Infantino, så sad taxachaufføren Hussein Abo al-Kheir i en celle, bange for at bødlen vil tage ham som den næste. Mens alle øjne er rettet mod fodbolden, udfører Saudi-Arabien en rædselsvækkende henrettelsestogt og dræber folk som Hussein, en uskyldig mand, der blev tortureret af saudisk politi for at 'tilstå'," sagde Maya Foa.

Ifølge non-profit organisationen, som indsamlede data om denne uges henrettelser, blev de fleste af de tiltalte halshugget med sværd.

Tre af de henrettede mænd var pakistanske, fire syriske, to jordanske og tre saudiske, sagde Reprieve.

En anden mand fra Jordan blev angiveligt overført til en fængselsfløj og skal henrettes på fredag, tilføjede ngo'en.

De seneste tal bringer det samlede antal henrettede personer i Saudi-Arabien i år op på mindst 132 – hvilket er flere end antallet af saudiarabiske henrettelser i 2020 og 2021 tilsammen.