Mere end hvert tredje stykke legetøj fra danske webshops lever ikke op til kravene

Af: Helge Rahbek

|

21/11/2018

I en stor indsats, hvor Sikkerhedsstyrelsen har udtaget 106 stykker legetøj fra danske webshops, dumpede 35 på et eller flere områder. Indsatsen viser, at det er vigtigt, at forbrugerne husker deres kritiske sans – også når de handler på nettet.

Mest læste i dag

Sikkerhedsstyrelsen kører i øjeblikket en indsats, hvor styrelsen foretager visuel kontrol af legetøj og dele af den tekniske dokumentation for produkternes sikkerhed, som forhandleren skal kunne stille til rådighed for myndighederne.

Halvdelen af produkterne bliver udtaget i fysiske butikker, og de resterende kommer fra danske webshops.

Mens indsatsen i de fysiske butikker endnu ikke er færdig, tegner der sig et billede af legetøj til salg online. Af 106 produkter fejlede 35 ved kontrollen.

Der er særlige krav til netop legetøj, fordi børn er en sårbar forbrugergruppe.

"Indsatsen viser, at der er brug for, at forhandlere, importører og fabrikanter strammer op, men også at forbrugerne skal huske at bruge deres kritiske sans, når de handler på nettet. Lyder et tilbud for godt til at være sandt, så er det det måske også," siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Brose.

Sikkerhedsstyrelsen har kigget på, om legetøjet var mærket korrekt med CE-mærkning og eventuelle brugsanvisninger og advarsler, og om forhandlerne har kunnet skaffe den nødvendige tekniske dokumentation for, at legetøjet var i orden.

Kampagne samler gode råd til nethandel

I forhold til legetøj er der en række ting, man som forælder kan være opmærksom på, når man køber legetøj online.

"Når man modtager pakken, kan man undersøge legetøjet, før man giver det til sit barn. Er barnet under tre år, er det særligt vigtigt at kigge på, om der kan falde smådele af. Smådele kan kvæle små børn. Man kan også vurdere, om barnet kan rive sig på produktet, få fingrene i klemme eller om der er lange snore, som barnet kan blive stranguleret i," uddyber kontorchefen.

Sammen med 10 andre myndigheder har Sikkerhedsstyrelsen den 17. november lanceret kampagnen ”Nethandel #Heltsikkert”. På www.forbrug.dk/nethandel har myndighederne samlet gode råd til danskerne, så de undgår kopivarer, abonnementsfælder eller køb af farlige produkter.

Sikkerhedsstyrelsen offentliggør løbende farlige produkter, som bliver kaldt tilbage fra forbrugerne eller taget ud af salg. Se dem på www.sik.dk/farlige-produkter.

Anbefalet til dig