Mette Frederiksen åbner op om alvorlig sygdom: "I min familie er vi hårdt ramt"

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mette Frederiksen sætter nu ord på den 'forbandede' sygdom.

Mest læste i dag

Statsminister Mette Frederiksen gav en dybfølt tak til de frivillige i Kræftens Bekæmpelse, da hun i dag gik på scenen som gæstetaler på foreningens årlige repræsentantskabsmøde i Kolding.

"Jer, der er frivillige i Kræftens Bekæmpelse, yder et enormt stykke arbejde. Det gælder det hele. Fra rådgivning til støttesamtaler, når det er svært, gå-aktiviteter, lokale stafetløb, sociale samvær, en arm omkring skulderen og nogle opmærksomme øjne", sagde Mette Frederiksen til de op mod 300 frivillige i salen.

"Jeg giver jer i dag en tak som statsminister, men især som Mette, som pårørende og som datter. I min familie er vi hårdt ramt af den forbandede sygdom. Vi har fået kræftbeskeden alt for mange gange. Flere, både familie og venner, har klaret den, men jeg har mistet for mange", sagde hun.

Sådan skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Statsministeren holdt en meget personlig tale, men talte også om, hvor det politiske tryk skal ligge. Hun pointerede, at der er sket kæmpestore fremskridt inden for kræftbehandlingen i Danmark de seneste årtier, men:

"Vi er langt fra i mål endnu. Det starter og slutter selvfølgelig med, at man som patient har tillid til vores sundhedsvæsen, når kræften rammer. Rigtig meget går godt, men ventetiden på at blive behandlet er nogle steder stadigvæk for lang. Patientrettigheder skal overholdes. Og behandlingskapaciteten på sygehusene må ikke være en begrænsning", sagde hun.

Mette Frederiksen efterlyste et styrket fokus på de mange mennesker, der har afsluttet deres kræftbehandling på sygehuset og nu skal leve et liv med eller efter kræft – måske med senfølger af sygdommen.

"Vi skal blive bedre til - som samfund - at tage sig os af patienten, når man har forladt sygehuset", sagde hun.

"Den kræftplan, vi går i gang med nu, er den største kræftplan indtil nu. Vi foreslår at bruge 600 mio. kr. om året. Den skal have fokus på livet efter kræft og med kræft", sagde hun videre.

Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen takker på foreningens vegne statsministeren:

"Jeg er meget stolt af og glad for, at statsministeren prioriterer at lægge vejen forbi vores Repræsentantskabsmøde og på den måde anerkender vores dygtige og engagerede frivillige. Kampen mod kræften er en folkesag, og en sag som statsministeren tydeligvis også bakker op om", siger Helen Bernt Andersen.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig