Mette Frederiksen advarer: Det må vi ikke

Foto: Shutterstock

Nu reagerer statsministeren.

Tirsdag aften havde mange danskere sat lys i vinduerne, som traditonen foreskriver, når kalender viser 4. maj. 

Det skyldes naturligvis, at Danmark blev befriet om aftenen den 4. maj 1945, Her kunne den danske radiospeaker Johannes G. Sørensen via BBC's dansksprogede nyhedsudsendelse meddele den danske befolkning, at de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig.

 Befrielsesbudskabet udløste glæde og begejstring over hele landet. Folk strømmede ud på gaderne og fejrede befrielsen, rev mørklægningsgardinerne ned og tændte lys i vinduerne, selvom kapitulationen egentlig først trådte i kraft den 5. maj klokken 8 om morgenen. Befrielsesbudskabet optræder også lidt misvisende under betegnelsen Frihedsbudskabet.

Dermed startede en tradition, der er blevet holdt ved lige siden da. 

Læs også

Advarer: Forhold dig roligt

Statsminsteren tænder lys

Statsminister Mette Frederiksen (S) er en af de danskere, der satte lys i vinduerne tirsdag. Det fortæller statsministeren i et opslag på Facebook, hvor hun har delt et billede af tre tændte lyse i en vindueskarm. 

I opslaget citerer Mette Frederiksen netop Johnannes G. Sørensen, der overbragte det glade budskab til den danske befolkning. 

“I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig,” skriver statsminister Mette Frederiksen i opslaget på Facebook.

Hun fortsætter desuden:

"Og så blev Danmark atter frit. Det fejrer vi i dag med levende lys i vinduerne."

"Tak til dem, der kæmpede mod overmagten. Må vi aldrig glemme." 

Læs også

Stor nyhed fra Jørgen Leth

 

 

 

Læs også