Mette Frederiksen blev advaret før pressemødet - alligevel traf hun beslutningen

24/07/2020

Christian Granhøj Skouboe

Syv timer før det ikoniske pressemøde blev Mette Frederiksen advaret af Søren Brostrøm. Foto: Shutterstock
Syv timer før corona-pressemødet 11. marts sendte Søren Brostrøm en mail til regeringen.

Mest læste i dag

Det blev en skelsættende dag i nyere dansk historie, da statsminister Mette Frederiksen (S) alvorstungt på et pressemøde 11. marts fortalte, at regeringen havde i sinde at lukke Danmark ned. Ifølge statsministeren selv tog hun beslutningen på baggrund af en anbefaling fra myndighedene, men den forklaring såes der nu tvivl om. 

Dagbladet B.T. er kommet i besiddelse af en mail, som Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm sendte til statsministeren samme dag, som pressemødet fandt sted.  

Anbefalede ikke tiltag

Emailen som avisen refererer blev afsendt syv timer, før Mette Frederiksen tonede frem på tv-skærme i hele Danmark og lukkede landet ned. Det 

"Vi kan ikke ud fra sundhedsfaglige grunde anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation. Det er på den baggrund vores sundhedsfaglige indstilling, at man afventer udmelding af yderligere tiltag ud over det i vedhæftede skitserede, indtil vi fra sundhedsmyndighedernes side vurderer, at det er hensigtsmæssigt," skrev Søren Brostrøm til regeringen. 

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, samt Peter Munk Christianses, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet, har læst mailen og giver overfor avisen udtryk for, at det er svært at se, at nedlukningen af Danmark skete på myndighedernes anbefalinger.

 

Anbefalet til dig