Mette Frederiksen: "Det er ren afpresning"

01/06/2022

Ida Hansson

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Statsministeren er bestemt ikke tilfreds med, at Rusland har lukket for gassen til Danmark.

Mest læste i dag

Tirsdag eftermiddag meddelte Ørsted i en pressemeddelelse, at Gazprom Export havde overbragt dem en meddelelse om, at de indstiller leverancen af gas til Danmark den 1. juni 2022.

Rusland har nemlig stillet krav om, at der skal betales for gasleverancer i russiske rubler, hvilket Ørsted har nægtet. Det er de nemlig ikke forpligtet til under kontrakten med Gazprom, og derfor har de insisteret på at fortsætte med at betale i euro.

Som et resultat af dette, har Rusland og Gazprom Export lukket for leverancen af gas til Danmark, der nu bliver nødt til at købe en større del af deres gas på det europæiske gasmarked.

I et opslag på Facebook giver statsminister Mette Frederiksen udtryk for, at hun bestemt ikke mener, at det er acceptabelt, at Rusland har lukket for gasleverancerne til Danmark.

"Putins beslutning om at lukke for gassen til Danmark er ren afpresning og fuldstændig uacceptabel," skriver hun i et opslag på det sociale medie.

Hun holder dog fast i, at det ikke vil medføre, at der bliver ændret holdning til at yde fortsat støtte til Ukraine. Derimod mener hun, at det kun er endnu et tegn på, at Danmark skal sikre, at landet hurtigst muligt bliver uafhængigt af russisk gas.

"Det får ikke os til at vakle i forhold til støtten til Ukraine. Tværtimod understreger det kun, at vi i Danmark og Europa hurtigst muligt skal gøres os helt uafhængige af russisk gas," lyder det.

Ydermere melder hun ud, af regeringen bakker om, at Ørsted har nægtet at foretage betalinger i rubler, og at det danske selskab fortsat forventes at kunne levere gas til kunderne.

"Regeringen bakker op om Ørsteds beslutning om ikke at betale i rubler, og det er samtidig vigtigt at vide, at Ørsted har gjort det klart, at de forventer fortsat at kunne levere gas til deres kunder. Således får den russiske beslutning ikke her og nu betydning for leveringen af energi til danskerne," lyder det.

Anbefalet til dig