Mette Frederiksen: “Det er slut”

23/03/2023

Nicolai O. Haugsted

Foto: Shutterstock
“Det er et skift” melder statsministeren ud

Mest læste i dag

De seneste år har der været en klar arbejdsdeling mellem landene i EU, hvilket har betydet, at vi har kunne få mange ting til billige priser, men dette er ovre ifølge Mette Frederiksen:

“I de senere år har der været en klar arbejdsdeling mellem landene. Det har vi nydt godt af. For vi har kunnet købe utrolig mange ting til meget lave priser. Men den tid tror jeg simpelthen, er slut nu.”, lyder det fra den danske statsminister.

Yderligere lægger statsministeren ikke fingre imellem, når hun fortæller sit syn på de store forandringer, der foregår i verden:

“Det er et skift fra den doktrin eller fra den næsten blinde tiltro, der har været til de fri markedskræfter, igennem ganske mange år”, udtaler Mette Frederiksen.

Tidligere har EU og flere danske regeringer arbejdet ud fra, at globalisering og fri handel ville gavne alle de deltagende lande.

Af den grund har udflytning af produktion til Asien, afhængighed af råstoffer fra Kina osv. ikke været set som en trussel. 

Men nu bliver de set som en trussel.

Da corona-pandemien stod på, var Danmark i en periode i den mærkværdige situation, at de ikke kunne få leveret nok håndsprit, nok masker og nok vacciner. Det var kritiske produkter på daværende tidspunkt.

Det skyldes, at produktionen af disse produkter i flere situationer ikke var at finde indenfor Europas grænser. 

Krigen mellem Rusland og Ukraine har også bekræftet, at Danmark og andre EU-lande er enormt afhængige af Russisk energi.

Nu er råstoffer og teknologi i fokus, og her prøver EU at komme en krise i forkøbet, da de ikke vil være dybt afhængige af Kina på den front: 

“Der er en meget stor bevidsthed i Europa om, at vi må ikke gå fra en afhængighed, nemlig af de fossile brændstoffer, til en ny afhængighed eksempelvis på teknologisiden. Altså, vi skal kunne producere mere selv. Vi skal være mere innovative”, afslutter Mette Frederiksen.

Anbefalet til dig