Mette Frederiksen har fået nok: Tager hårde midler i brug

07/10/20 07:45

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Statsministeren fortæller, at hun har fået nok af de bander, der gør livet utrygt for almindelige borgere i Danmark.

Tirsdag indtog statsminister Mette Frederiksen (S) Folketingets talerstol. Salen var fyldt med politikere og kongelige, der var klar til den traditionsrige åbning af Folketinget, der hvert år finder sted først i oktober. Dagen startede med en gudstjeneste, hvorefter deltagerne i samlet flok og på gåben tog den korte tur til Christiansborg. Her gik Mette Frederiksen op på talerstolen og holdte den tradtionelle åbningstale. 

Statsministeren kom ind på vidt og bredt i åbningstalen. Et af de punkter som mange hæftede sig ved, var dog, at Mette Frederiksen gjorde det klart, at regeringen ønsker at tage et opgør med ytryghedsskabende bander, der gør det utrygt for almindelige borgere at færdes i det offentlige rum. Resultatet skal opnåes via strengere straffe og ved at give politiet flere muligheder for at indføre sanktioner lige på stedet, når de møder banderne. 

Ingen skal være bange for at gå på gaden

Fra talerstolen fortalte Mette Frederiksen mere konkret om de tanker, som regeringen har om at komme banderne til livs. 

"Der hvor kriminaliteten får fat, skal politiet slå ned. Nu foreslår regeringen, at det sker med mere konsekvens. Som det er i dag, kan politiet forbyde enkeltpersoner at komme i særlige områder – for eksempel et bandemedlem. Det er fint, men resten af gruppen er der jo stadigvæk. Fremover skal politiet derfor også kunne indføre et opholdsforbud for alle personer på bestemte steder i en begrænset periode," sagde statsministeren i sin tale, inden hun tilføjer: 

"Det kan være på en parkeringsplads i boligområdet eller ved en S-togstation, hvor de her drenge og unge mænd samles og skaber utryghed. Her siger vi: I må ikke stå her. Ingen skal være bange for at gå på gaden i Danmark – I får ikke lov at tage vores frihed. 

Ifølge statsministeren skal det heller ikke være gratis at komme på kant med ordensmagten. 

"Hvis opholdsforbuddet ikke overholdes, skal straffen være tydelig, konsekvent og mærkbar. Første gang en bøde på 10.000 kroner. Og har man gæld til det offentlige – det kan være ubetalte regninger for tidligere kriminalitet – bliver der kontant afregning. Så skal politiet kunne tage dyre jakker, ure."