Statsminister Mette Frederiksen satte en alvorlig tone, da hun holdt sin nytårstale fra Marienborg.
Med verdens urolige tilstand og pressede danske husholdninger som omdrejningspunkt pegede hun på både globale og nationale udfordringer, der præger vores tid.
Fra begyndelsen lagde hun vægt på, at verden har ændret sig markant.
Ruslands invasion af Ukraine og trusler fra Kina, Iran og Nordkorea gør det nødvendigt at opruste Danmarks forsvar.
Ifølge statsministeren vil disse farer fortsat påvirke sikkerheden og økonomien herhjemme.
Også hverdagen for den enkelte dansker blev trukket frem.
Med eksempler fra supermarkedernes hylder satte Frederiksen fokus på, hvordan inflation og stigende priser påvirker befolkningen.
Hun påpegede, at "en pakke smør kan koste mere end 30 kroner, når den ikke er på tilbud. Pakkerne med leverpostej og ost er blevet mindre. Uden at prisen er fulgt med ned."
Blandet politisk modtagelse
Politikernes reaktioner på talen var delte.
Enhedslistens Pelle Dragsted kritiserede, at statsministerens nytårstale ikke i tilstrækkelig grad afspejlede danskernes hverdag og pegede på en kløft mellem ordene og virkeligheden.
Ifølge TV 2 rettede Dragsted især kritik mod udtalelserne om social retfærdighed og rimelighed.
Han mener, at regeringen har svigtet i forhold til at tackle den stigende økonomiske ulighed, som i stigende grad præger Danmark.
Omvendt fremhævede SF’s Lisbeth Bech Nielsen, at statsministeren med rette adresserede de store globale udfordringer, som Danmark står overfor.
Liberal Alliances Alex Vanopslagh roste analysen af tidens problemer, men savnede konkrete løsninger på, hvordan danskerne skal navigere i de udfordrende tider.
Med både lokale og internationale perspektiver tegnede Mette Frederiksen et klart billede af en nation, der skal ruste sig til fremtiden.