Mette Frederiksen i strid modvind: "Tyder på, hun talte usandt"

29/1/21 11:26

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Der rejses nu en markant kritik af statsminister Mette Frederiksen (S).

Der er allerede blevet sagt og skrevet meget om statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af regeringens håndtering af den fortsat igangværende corona-pandemi. 

Fredag føjes endnu et kapitel til fortællingen. Nu slås der nemlig tvivl om ordene på et af de pressemøder, som formentlig stadig står i klar erindring hos mange danskere, selvom det seneste års tid har budt på mange pressemøder, når corona-situationen er gået i enten den ene eller anden retning. 

Nu er Mette Frederiksen røget i strid modvind, da en ekspertgruppe mener, at hun har talt usandt over for befolkningen. Den usande bemærkning falt netop på pressemødet 11. marts. Her fortalte statsministeren, at de omfattende restriktionerne indførte på baggrund af anbefalinger fra myndighederne. 

I en nyudgivet næsten 600 siders lang rapport konkluderer en ekspertgruppe dog, at det ikke er sandt. I deres granskning af forårets corona-forløb har de ikke kunne finde noget, der peger i retning af, at anbefalinger om at lukke hele Danmark ned kom fra myndighederne. 

Holder ikke vand

Det skriver gruppen i rapporten, der blev offentliggjort fredag i denne uge. 

"Det er i dette kapitel sandsynliggjort, at den grundlæggende skitse til den mere vidtgående model for nedlukning hverken bliver udtænkt i AC-gruppen, i NOST eller i Sundhedsstyrelsen. Der er også meget, der tyder på, at den ikke er udtænkt af Statens Serum Institut," skriver ekspertgruppen. 

Nu angribes Mette Frederiksen fra flere sider. Kristian Thuelesen Dahl fra Dansk Folkeparti mener, at statsministeren muligvis har givet danskerne indtryk af noget, som "ikke holder vand".

»Det tyder jo på, at Mette Frederiksen har talt usandt, da hun lukkede hele landet ned. Det er meget alvorligt. Hun kunne jo bare have sagt, at det her var hendes beslutning, og så havde folk kunne forholde sig til det. At skubbe myndighederne foran sig er fordækt,« siger Marcus Knuth fra Konservative til B.T.