Mette Frederiksen med hilsen til danskerne: "I dag er en meget særlig dag"

Foto: Shutterstock
I dag er en helt særlig dag - og i den anledning lyder der en besked fra statsministeren.

Mest læste i dag

Fredag er en særlig dag. Det er nemlig dagen, hvor COVID-19 ikke længere betragtes som en samfundskritisk sygdom i Danmark. Det betyder, at restriktioner, der forudsætter med denne kategorisering ophører pr. dags dato. Kategoriseringen som en samfundskritisk sygdom har gjort det muligt at indføre en række særregler, fx forsamlingsforbud, krav om coronapas og krav om mundbind.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Også Mette Frederiksen kommer med en hilsen til danskerne, efter en lang periode med restriktioner.

"I dag er en meget særlig dag. Der er gået 548 dage siden, vi lukkede Danmark ned for at få styr på smitten. En dramatisk periode i nyere historie. Og se så Danmark i dag. De sidste restriktioner i form af coronapas mv. er væk herhjemme. Vi står godt. Og har epidemikontrol. Først og fremmest på grund af en enestående opbakning til vaccinerne. Tak for det Danmark. Pas godt på hinanden. Nyd denne smukke fredag og rigtig god weekend," lyder det.

En milepæl

"Regeringen besluttede d. 27. august ikke at forlænge covid-19’s status som en samfundskritisk sygdom efter inddragelse af den faglige referencegruppe, Epidemikommissionen og sundhedsmyndighederne. Det skyldes dels den store vaccinationstilslutning, dels den stærke epidemikontrol," lyder det fra Sundhedsministeriet

Det var kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom, der har gjort det muligt at indføre tiltag som nationale og lokale nedlukninger, krav om coronapas, forsamlingsforbud, krav om mundbind med mere. Det tilbageværende krav om coronapas i nattelivet bortfalder automatisk i dag.

Sundhedsminister Magnus Heunicke kalder den ændrede kategorisering for en 'milepæl'

”Det er en vigtig milepæl i vores epidemihåndtering, at covid-19 i dag ikke længere er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Det tilbageværende krav om coronapas i nattelivet udløb ved døgnets begyndelse.  Det kan kun lade sig gøre, fordi vi er nået langt med vaccinationsudrulningen, har en stærk epidemikontrol, og fordi hele den danske befolkning har ydet en helt enorm indsats for at nå hertil. De særlige muligheder for at indføre restriktioner, som vi har med epidemiloven, skal ikke være den nye normal i samfundet. Vi fortsætter med at overvåge epidemien tæt, og hvis der sker en alvorlig udvikling, som truer epidemikontrollen i Danmark, er vi parate til at handle hurtigt igen," lyder det fra sundhedsministeren. 

 

Anbefalet til dig