Mette Frederiksen melder ud om stor beslutning

07/3/22 09:45

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Mette Frederiksen kalder beslutningen for historisk.

Søndag aften blev der afholdt pressemøde i Spejlsalen. 

Emnet var "et national kompromis om dansk sikkerhedspolitik".

Statsministeren kunne oplyse at Danmarks udgifter til forsvaret fremadrettet vil stige markant. Derudover melddelte hun ogspå, at danskerne vil blive indkaldt til folkeafstemning om forsvarsforbeholdes den 1. juni senere i år. 

På sin Facebook-profil knytter statsministeren søndag aften nogle ord til den store beslutning.

"Historiske tider kalder på historiske beslutninger," indleder Mette Frederiksen sit opslag og fortsætter:

"I løbet af de seneste ti dage har verden forandret sig. Putins brutale angreb på Ukraine varsler en ny tid i Europa. Der er få tidspunkter i vores historie, der har så stor betydning for vores fælles fremtid, som det, vi oplever lige nu. Det er nu, vi skal vise, hvem vi er, og hvad vi står for. Derfor har vi her til aften lavet et nationalt kompromis om dansk sikkerhedspolitik," lyder det. 

Håber på danskernes opbakning 

Mette Frederiksen sender samtidig en stor tak. 

"Jeg vil gerne sige en stor tak til Venstre, SF, Radikale Venstre og Konservative for et godt samarbejde og for at tage ansvar i en svær tid. Når vi fem partier står sammen her i dag – og i denne tid. Så er det fordi, vi i fællesskab er blevet enige om en stor beslutning. Om Danmarks sikkerhed. Om vores fælles fremtid," lyder ordene fra Mette Frederiksen. 

Mette Frederiksen fortæller også om planen for styrkelsen af det danske forsvar:

"Med aftalen styrker vi det danske forsvar markant. Både på den korte bane. Og på den lange bane. Vi afsætter 7 milliarder kroner over de næste to år. Og vi er enige om, at udgifterne til forsvar og sikkerhed skal løftes til 2 % inden udgangen af 2033, så vi efterlever NATO-målsætningen. Samtidig er vi enige om, at Danmark skal gøre sig uafhængig af russisk gas. Og vi vil arbejde for, at hele EU gør det samme," lyder det.

Mette Frederiksen fortæller også at håbet er, at det europæiske samarbejde skal komme til at udvikle sig endnu hurtigere.

"Lige nu står Danmark – som det eneste land i EU – uden for det samlede europæiske forsvarssamarbejde. Men verden forandrer sig i disse dage. Og vi skal forandre os med den. Det europæiske samarbejde kommer til at udvikle sig endnu hurtigere, og det vil kun blive forstærket efter Ruslands angreb på Ukraine. Det skal Danmark fuldtonet kunne tage del i. Og vi ønsker, at Danmark skal gå ind i samarbejdet uden forbehold," fortæller Mette Frederiksen, som afslutningsvis beder danskerne om opbakning:

"Derfor har vi givet hinanden hånden på, at der skal afholdes en folkeafstemning den 1. juni i år, hvor vi anbefaler afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Endnu engang tak til de fire partier. Til Jakob Ellemann-Jensen, Pia Olsen Dyhr, Sofie Carsten Nielsen og Søren Pape Poulsen. Nu beder vi alle jer om opbakning til aftalen."

Du kan se hele opslaget herunder: