Mette Frederiksen reagerer: "Jeg er ikke enig"

03/05/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu melder statsminister Mette Frederiksen (S) ud.

Mest læste i dag

Statsminister Mette Frederiksen (S) melder nu - i et opslag på Facebook - ud i en debat, der - ifølge statsministeren selv - er blusset op. Det drejer sig om kvinders ret til at vælge selv.      "Igen er debatten om kvinders ret til fri abort blusset op i Danmark. Desværre. Nogle siger, at det er nødvendigt med nuancer i spørgsmålet om abort," skriver Mette Frederiksen, inden hun slår fast:

"Jeg er ikke enig."   Statsministeren kalder det derpå en af de mest fundamentale kvinderettigheder.    "Selvom jeg i mange andre spørgsmål er meget opmærksom på nuancer og dilemmaer, så har jeg det anderledes med abortspørgsmålet. Enten er vi for. Eller også er vi imod. Der er ikke en mellemvej. Enten er en pige eller kvinde ufrivilligt gravid. Eller også er hun ikke. Og på grund af den simple årsag, at vi her har at gøre med en af de mest fundamentale kvinderettigheder."

Melder ud

"Det er kun os piger og kvinder, der kan blive gravide. Som resultat af kærlighed og elskov. Eller som resultat af overgreb og voldtægt. Som resultat af planlægning og glæde. Som resultat af sløsethed. Som resultat af prævention, der mod forventning ikke virkede. Prævention, der ikke var tilgængelig. Eller som resultat af et andet menneskes vilje," skriver Mette Frederiksen videre i opslaget. 

Ifølge Mette Frederiksen lærer piger hurtigt kønnenes forskel.

"Man skal være forsigtig. Man ved, det kan gå “galt”. I generationerne før os kunne den ultimative ulykke ramme. Et barn uden for ægteskabet. Skyld og skam. Jeg ved fra min egen oldemor, hvor forfærdeligt det var. Sådan er det heldigvis ikke længere," skriver Mette Frederiksen, inden hun tilføjer:    "Ikke desto mindre er det kun piger og kvinder, der kan blive gravide. Og ultimativt må beslutningen være vores. I mine øjne er det tit et modent valg, den “umodne” træffer, når ofte unge kvinder siger, at graviditeten ikke var planlagt og derfor ikke gennemføres."   "Kære allesammen. I alt for mange samfund er overgreb på piger og kvinder almindelige. Og aborten er dermed den undertryktes frihedsbrev. Danmark er anderledes. Men graviditeter har stadig så forskellige historier, at der skal være mulighed for at træffe det for mange svære valg om en abort. Lad os holde fast i de sejre, vi har opnået. Om det hedder abort eller fri abort gør ingen forskel i min verden. Det gør kvinders uindskrænkede ret til at bestemme over egen," skriver statsministeren afslutningsvis. 

Anbefalet til dig