Modigt og uventet: Midt i russisk nyhedsudsendelse stormer hun ind

15/3/22 05:30

Ida Hansson

Foto: Twitter/@christogrozev
En modig antikrigsaktivist stormer Ruslands vigtigste propaganda-nyhedsshow.

En modig antikrigsaktivist stormede Ruslands vigtigste propaganda-nyhedsshow med et skilt,  hvor der stod: "De lyver for dig, stop krigen. Tro ikke på propagandaen", mens hun råbte: "Stop krigen! Nej til krig!" Det skriver TheSun. 

Kvinden bag var Marina Ovsyannikovas. Hun menes at være redaktør på Channel One, der sendte det direkte nyhedsprogram, som hun selv stormede i går aftes.

Foto: Privat/ Marina Ovsyannikovas

Foto: Privat/ Marina Ovsyannikovas

Kanalen klippede til en anden rapport for at fjerne hende fra skærmen efter flere sekunder, hvor hun blev set og hørt.

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky takkede Marina i sin natlige videotale;

"Jeg er taknemmelig for de russere, der ikke holder op med at forsøge at formidle sandheden. Til dem, der bekæmper desinformation og fortæller sandheden, virkelige fakta til deres venner og deres kære. Og personligt til kvinden, der kom ind i studiet på Channel One med en plakat mod krigen," sangde han.

Marina Ovsyannikovas, hvis far er ukrainer og mor er russisk, blev anholdt og vil blive anklaget for at miskreditere de russiske væbnede styrker. Hun gav Putin skylden for krigen, og undskyldte for sin rolle i stats-tv under en video, som hun filmede før protesten.

Foto: Twitter/@christogrozev\n

Foto: Twitter/@christogrozev\n

"Det, der sker i Ukraine, er en forbrydelse, og Rusland er aggressor. Ansvaret for den aggression ligger kun på én persons samvittighed. Den person er Vladimir Putin. Min far er ukrainer, min mor er russisk, og de var aldrig fjender. Halskæden om min hals er et symbol på, at Rusland øjeblikkeligt skal stoppe denne broderdræbende krig, og vores broderfolk kan stadig forsones," sagde hun og fortsatte:

"Desværre har jeg de sidste år arbejdet på Channel One og arbejdet på Kremls propaganda.

"Og jeg skammer mig nu dybt over det. Skamede mig over, at jeg tillod udtale af løgne på tv-skærmen. Skammede mig over, at jeg tillod zombificeringen af ​​det russiske folk.Vi var stille i 2014, da alt det her lige var begyndt. Vi gik ikke ud for at protestere, da Kreml forgiftede Navalnyj. Vi så simpelthen dette umenneskelige regime. Og nu har hele verden vendt sig væk fra os, og yderligere ti generationer af vores efterkommere vil ikke vaske sig rene for skammen over denne broderdræbende krig. Kom ud for at beskytte. Frygt ikke  noget. De kan ikke fængsle os alle."

Den russiske avis Novaya Gazeta offentliggjorde et billede af hændelsen med Ovsyannikovas skilt sløret ud på grund af strenge censurregler.

Mindst 14.911 antikrigsdemonstranter er blevet arresteret af russisk politi siden begyndelsen af ​​invasionen.