Mug på mad: Spis eller smid ud

Af: Naja Radik

|

27/09/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ikke al mad med mug skal bortskaffes.

Mest læste i dag

De fleste af os, kender til irritationen over at tage et bæger creme fraiche ud af køleskabet, kun for at opdage, at der er mug på toppen. 

Eller et glas taco sauce, når der stadig er halvdelen tilbage. 

Eller hvad med at finde mug under brødet, lige efter du har spist en skive? 

Hovedreglen er, at mad med mug skal smides væk, men undtagelserne er hård ost og grøntsager, der har fået små og veldefinerede mugpletter, ifølge dagbladet

“Mug behøver ikke at være farligt, men nogle skimmelsvampe laver mykotoksiner,” siger Cathrine Finne Kure, seniorforsker ved Nofirma. 

Hun forsker hovedsageligt i mykologi, skimmelproblemer i fødevareproduktion.

Selvom ikke al mug er et tegn på toksiner, kan man ikke være sikker, så derfor er hovedreglen; smid ud. 

Den eneste klare undtagelse er, som den norske fødevarestyrelse skriver på Fødevareportalen, hård ost.

“Giftstofferne vandrer ikke så langt ind i osten på hårdt ost, så man kan skære stykket med mug på væk,” siger hun. 

Hun anbefaler at skære 1-2 centimeter ind fra, hvor formen sidder.

Ifølge skimmelforskeren gælder samme anbefaling for halvfaste oste som klassisk gul ost.

Langt fra al skimmelsvamp er farlig at indtage, nogle spiser vi med glæde, såsom blåskimmelost og hvid ost. 

“Her tilføjes noget, der ikke producerer mykotoksin. Producenter køber en skimmelkultur, der er testet og ikke danner toksiner.”

For os almindelige dødelige, uden adgang til et laboratorium, er det ikke så let at vide, om osten er farlig eller lækker, så selvom skimmelsvamp på ost i butikkerne er okay, bør du ikke spise muggen på osten derhjemme.

Du ser ikke altid muggen med det samme, for eksempel kan en bøtte med creme fraiche, der ser helt fin ud, vise sig, at have et strejf af mug i låget. 

Skimmelsvampe skal vokse for at udvikle toksiner, og de skal være i kontakt med maden, for at eventuelle mykotoksiner kan vandre i maden. Hvis der ikke er vokset skimmelsvamp på den mad, du spiser, er der heller ikke toksiner der.

Hvis der er opstået mug i låget på creme fraichen, er dette ikke i sig selv farligt, så længe creme fraichen i bøtten ikke har mug.

Alternativt kan du flytte rester til anden ren bøtte.

Hvor farligt er det?

Det er svært at sige, hvor farligt det er at indtage mykotoksiner. 

Ifølge Cathrine afhænger det af flere faktorer; hvor potente toksinerne er, hvor meget du indtager eller over hvor længe. 

Derudover afhænger det af den generelle tilstand og immunforsvaret hos den person, der indtager giften.

I værste fald kan indtagelse af mykotoksiner føre til akut forgiftning eller forårsage langsigtede negative helbredseffekter.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Golden retriever får skældud af sin ejer: Videoen med hundens reaktion er gået viralt Den lille vovse tog skideballen med manér - og nu deler ejeren reaktionen

Anbefalet til dig