Myndighed advarer: Stor sundhedsrisiko under elkrisen

20/9/22 10:36

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Elpriserne er steget kraftigt, på en måde, vi ikke er vant til i Danmark. Og priserne forventes fortsat at skyde i vejret.

Dette har ført til, at mange mennesker bruger brænde for at lave ild. 

Men nu advarer Miljøstyrelsen i Sverige om de sundhedsmæssige konsekvenser, det kan medføre. 

“Især på børn, gravide og fostre, ser man klare effekter af øget luftforurening,” Siger Roger Sedin, der er enhedschef i Miljøstyrelsen.

Sommeren er slut og efteråret er nu ankommet. 

Snart falder farvede blade til jorden, luften bliver køligere for hver dag, der går, og mørket vender tilbage. 

Men selvom efteråret på mange måder er hyggeligt og dejligt, er der i år også en sky af bekymring over danske husstande.

Med de ekstreme elpriser er mange tvunget til at tænke både en og to gange over, hvordan de får råd til det i år.

De fleste beviser tyder på, at historien gentager sig. 

Rekordmange har valgt at købe brænde til efteråret. 

Sundhedsfaren ved at bruge brænde

Nu kommer der imidlertid endnu en advarsel.

Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis flere og flere mennesker begynder at fyre op med brænde, for at holde deres elpriser nede. 

De forurenede stoffer fra røgen kan udgøre både en sundheds- og miljøfare, især for dem, der ikke er vant til, at fyre med brænde og ved hvordan det skal gøres.

“Det er sundhedsskadeligt, men det er også farligt for miljøet. Hvis vi skal fyre, skal vi fyre med gode materialer og så rent som muligt, så vi ikke forurener over til vores naboer,” siger Roger.

Større risici end vi tidligere vidste

Han forklarer, at forskning har vist, at det kan være endnu farligere end hidtil antaget.

“Faktisk viser videnskaben nu, at luftforurening er farligere, end vi tidligere troede, selvom vi vidste, at det var farligt. Og især på børn, gravide og fostre ser man klare effekter af øget luftforurening.”

Sådan fyres så sikkert som muligt

For dem, der skal fyre, påpeger han vigtigheden af at brænde korrekt og deler sine bedste tip til, hvordan man fyrer så sikkert som muligt.

“For det første er det godt, hvis man har relativt tørt træ, det skal helst have ligget i mindst et halvt år, så det brænder godt og rent.”

“Man skal ikke lukke det helt tæt, men man skal fyre med en hel del lufttilførsel, så det brænder ordentligt, så vi brænder alle de forurenede stoffer, kan man sige.” 

“Og så skal man fyre med brænde og intet andet. Så hvis man har mulighed for det, er det selvfølgelig rigtig godt at få sig en ny brændeovn,” siger Roger. Det rapporterer Newsner.