Mystisk hepatitis har ramt 108 børn

22/4/22 07:00

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
108 børn er ramt, og 8 af dem har brug for en levertransplantation.

Mere end 100 børn er blevet ramt af en mystisk leverbetændelse, hvor otte af dem har behov for levertransplantationer. Det skriver Mirror. 

Det britiske sundhedssikkerhedsagentur (UKHSA) har meddelt, at yderligere 34 tilfælde af pludselig leverbetændelse er blevet identificeret, hvilket bringer det samlede antal over hele Storbritannien til 108.

Tilfælde er også blevet rapporteret i USA, Irland, Danmark, Holland og Spanien, men videnskabsmænd er stadig usikre på, hvad der forårsager dem.

De har mistanke om en virus og har ikke udelukket Covid-19.

Men den primære mistænkte er en familie af almindelige vira kaldet adenovira, der normalt forårsager en række milde sygdomme, herunder forkølelse, opkastning og diarré. De fleste mennesker kommer sig uden komplikationer.

Nogle eksperter mener, at børns svækkede immunsystem efter gentagne nedlukninger kan være en faktor.

"Vi arbejder sammen med NHS og folkesundhedskolleger i Skotland, Wales og Nordirland for hurtigt at undersøge en lang række mulige faktorer, som kan være årsag til, at børn bliver indlagt på hospitalet med leverbetændelse kendt som hepatitis," sagde Dr. Meera Chand, direktør for infektioner ved UKHSA.

Hepatitis symptomer omfatter mørk urin, grå afføring, kløende hud, gulsot, feber, opkastning, tab af appetit, muskel- og ledsmerter.

Det er normalt forårsaget af vira hepatitis A til E, men i disse tilfælde viste det sig, at børnene ikke havde haft nogen, så årsagen er stadig ukendt.

Dr. Kimberly Marsh, en epidemiolog ved Public Health Scotland, skrev i tidsskriftet Eurosurveillance, at børn kunne være "immunologisk naive" over for virussen på grund af pandemiske restriktioner.

"De førende hypoteser er centreret omkring adenovirus - enten en ny variant med et særskilt klinisk syndrom eller en rutinemæssigt cirkulerende variant, der er mere alvorligt påvirket af yngre børn, som er immunologisk naive. Sidstnævnte scenarie kan være resultatet af begrænset social blanding under pandemien," udtalte hun.