Når tragedien lurer: Sådan redder du selv din hund

Her får du gode råd til, hvis tragedien er ude. Foto: Shutterstock
Når først situationen brænder på, så er det for sent at lære sig førstehjælp.

Mest læste i dag

Nogle hundeejere vil på et tidspunkt befinde sig i en situation, hvor deres beslutninger og handlinger kan få en afgørende betydning for deres hunds overlevelse. Her er det en stor fordel at kunne udøve førstehjælp, og der er meget inspiration at hente fra humanmedicinen.

“Førstehjælp kan forhindre hundens kritiske tilstand i at blive forværret og i ekstreme tilfælde, hvor hunden har været udsat for et livstruende traume, kan ejere med de rigtige redskaber redde hundens liv. For at forstå, hvordan en syg hund agerer i alvorlige tilfælde, er det nødvendigt at kende til en rask hunds udseende og adfærd,” fortæller Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse. 

Hun pointerer tre vigtige huskeregler: at tjekke hundens temperatur, puls og åndedræt.

En voksen hunds normaltemperatur skal ligge på 37,5 til 39,0 grader, mens den kan være højere hos en ung hund. Hundens temperatur tages i endetarmen, og det skal helst gøres om morgenen, eller når hunden har været i ro i mindst 20 minutter. Hundes puls er meget forskellig alt efter størrelse: Små hunde: 90-120 slag pr minut og større hunde har lavere frekvens: 65-90 slag pr minut, og endelig skal hunden trække vejret 10-30 gange i minuttet, igen afhængigt af størrelse, dvs. jo større hund, jo langsommere vejrtrækning. Et godt råd er at mærke, hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og så gange med fire.

Seks råd til førstehjælp

Står du i den forfærdelige situation, at du er ved at miste din hund, er det vigtigt at bevare fatningen. Tine Antvorskov fra Agria Dyreforsikring deler her seks gode råd til, om hvad man skal foretage dig. 

 1. Først og fremmest skal hundeejeren bevare roen og overblikket, så ejerens nærvær og stemme kan berolige hunden. Her er det vigtigt at huske, at selv de sødeste hunde kan blive aggressive, når de mærker smerte og er bange. Vær derfor altid forsigtig, når du nærmer dig en såret hund. Undgå at snige dig ind på den og tal lavmælt, så den ved, at du kommer. Vær også ekstra opmærksom på hundens signaler, inden du evt. begynder at undersøge dens mund. Bind hunden forsigtigt om snuden, inden du udøver førstehjælp, så du ikke risikerer at blive bidt.

 2. Det er altafgørende for hundens overlevelse, at der er tilførsel af ilt til hjernen, og hvis ikke der er, skal du give hunden kunstigt åndedræt. Tag derfor stilling til følgende spørgsmål: Er luftvejene frie? Trækker hunden vejret? Har den stadig en puls? Kan du svare “ja” til ovenstående spørgsmål, må du tjekke hunden for andre skader på kroppen. Hvis du kan svare “nej” til ovenstående spørgsmål, skal du gøre følgende:
 • Sørg for frie luftveje ved at tjekke hundens mund og svælg for ben, blod og opkast.
 • Vend hunden om på siden og skub forsigtigt halsen tilbage, så den strækkes.
 • Sæt dig på knæ foran hundens hoved, luk dens mund og hold fast om kæben, så luften ikke siver ud af munden. 
 • Tag en dyb indånding, placer din mund over hundens snude og pust al din luft ind i hundens næse.
 • Se om brystkassen hæver sig, og vent da til hunden selv ånder ud, og foretag derefter en ny indånding. Gentag 4-6 gange i minuttet.
 1. Kontroller hundens hjerteslag ved at løfte dens forben og bøje albuen lidt op. Inde bag albueleddet kan man mærke hjertet. Både hjerteslagenes rytme og styrke er vigtigt.

 2. Hvis hunden ikke viser tegn på liv eller kan mærke hjerteslag bag albueled, kan du give hjertemassage. Det er ikke nødvendigt at presse lige over hjertet, så længe du rammer dens brystkasse. Forholdet mellem kunstigt åndedræt og hjertemassage er 1:6, så du skal give hunden ét kunstigt åndedræt og derefter trykke seks gange på hundens brystkasse. Hold en pause mellem hvert tryk på 2-3 sekunder, hvor du ind imellem tjekker for puls og vejrtrækning.

 3. Hav altid en vagtdyrlæges telefonnummer indkodet og et policenummer tilgængeligt, så du kan få hjælp med det samme.

 4. Vær ikke nervøs for at gøre noget forkert under førstehjælp: Den største (og eneste) fejl, du kan gøre, er ikke at gøre noget!  

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig