Langt de fleste forbrugere er meget opmærksomme på energiforbruget, når de skal investere i nye hårde hvidevarer. Derfor er den EU-bestemte energimærkning også en god rettesnor for forbrugerne, når de skal vælge nye hårde hvidevarer.
Sådan lyder det fra energiselskabet Velkommen, der dog opfordrer forbrugerne på at læse den medfølgende instruktionsbog ekstra grundigt.
Det skriver Velkommen A/S i en pressemeddelelse.
"Langt de fleste nye hårde hvidevarer kommer med hurtigprogrammer, som forkorter vasketiden gevaldigt. Og for mange forbrugere kan det måske lyde som en god ting, når man gerne vil nedbringe sit energiforbrug. For forkortet vasketid kunne lyde som om, at man dermed kan spare vand og strøm. Det er dog næsten aldrig tilfældet", siger Carsten Boldt, marketingdirektør i Velkommen og tilføjer:
"For når man vælger et hurtigprogram, får maskinen kortere tid til at vaske rent i. Det betyder i langt de fleste tilfælde, at maskinen skal bruge mere vand og mere strøm til at vaske rent på så kort tid", siger han.
ECO kræver tålmodighed
Velkommen-direktøren opfordrer derfor til tålmodighed.
"I en travl hverdag i en børnefamilie kan man ofte føle, hvordan stakken af beskidte tallerkner vokser i håndvasken minut for minut, mens opvaskemaskinens ECO-program snøvler sig igennem en flere timers lang seance. For ECO-programmet kræver tålmodighed, og den kan være svær at mobilisere, når hverdagen skal hænge sammen", siger Carsten Boldt.
Men hvis man vil nedbringe sit energiforbrug, er der ingen vej udenom.
"Vi ved, at forbrugerne vægter energiforbruget meget højt, når de vælger hårde hvidevarer. Men hvis man vil have den fulde effekt af sit energivenlige hårde hvidevare-køb, skal man væbne sig med tålmodighed. Så kan det være en god idé at sætte opvaskemaskinen til at vaske op den halve nat, frem for at have en ambition om, at opvaskemaskinen skal være tømt, inden man går i seng. Det er i øvrigt også oftest om natten, at strømmen er billigst", siger Carsten Boldt.
Slækket på de gode vaner
Han mener, at forbrugerne hen over vinteren vil begynde at være mere opmærksomme på deres strømforbrug.
"I takt med, at elpriserne har ligget rimelig stabilt på et lavt niveau, har de fleste af os nok slækket lidt på alle de gode vaner, vi fik under sidste vinters energikrise. Men hvis vinteren bliver kold og vindstille i Europa, så kommer vi til at se stigende energipriser, og så kan det være en god idé at være mere opmærksom på, hvordan vi bruger energien", slutter Carsten Boldt.
Energiselskabet Velkommen har omkring 100.000 kunder inden for el og gas.