Næsten i mål: Snart kan gratis tandlægebesøg blive taget op i Folketinget

18/5/22 14:35

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Snart kan et forslag om gratis tandlægebesøg blive taget op i Folketinget.

I Danmark er det ganske gratis at besøge sin læge. Det er også helt gratis at tage på hospitalet – uanset hvor omfattende et besøg, der er tale om.

Hvad der derimod ikke er gratis, er et besøg hos tandlægen. Det er årsag til, at rigtig mange danskere ikke får udført det årlige tandeftersyn, da de ikke kan eller vil betale for det.

Derfor mener mange, at tandlægebesøg bør indgå som en del af sundhedsvæsenet på lige fod med hospital og læge. Mere konkret er der faktisk næsten 43.000 personer, der har denne holdning.

De mange tusinde danskere har nemlig givet deres mening til kende ved at skrive under på et borgerforslag. Af teksten til dette borgerforslag fremgår det, at det ikke bør forholde sig således, at man selv skal have pengepungen frem, hvis man har problemer med tænderne.

Af borgerforslaget fremgår det, at mange danskere fravælger tandlægebesøget, fordi de ikke har råd til dette.

"Vi ved, at 45% af borgerne fravælger tandlægen, da det er for dyrt og der derfor er alt for mange som ikke har råderum i økonomien til at gå til tandlægen," lyder det.

Ydermere fremgår det, at mange får følgesygdomme, der er forårsaget af deres tandproblemer, fordi de ikke kommer til tandlægen. Dette koster samfundet penge, og derfor mener de personer, der står bag borgerforslaget, at gratis tandlægebesøg kan være overskudsgivende på sigt.

"Og det gør desværre mange ikke kommer til tandlægen og derfor får følgesygdomme og det koster samfundet endnu mere på den lange bane. Og derfor ville det give statskassen en fortjeneste i det lange løb, da man kan forhindre enormt mange følgesygdomme," lyder det.

I skrivende stund er der næsten 43.000 danskere, der har skrevet under på borgerforslaget. Runder forslaget 50.000 personer inden 28. juli 2022, skal partierne i Folketinget tage stilling til, om nogen vil fremsætte forslaget som et beslutningsforslag i Folketinget.

Forslaget bliver derfor ikke automatisk fremsat i Folketinget, når det har opnået 50.000 underskrifter. Partierne bag borgerforslagsordningen, har dog tilkendegivet, at de vil medvirke til, at forslag, der opnår 50.000 underskrifter, bliver fremsat i Folketinget.